Бившият следовател Благой Емануилов е убеден: Левски е поръчан от тайните служби на Великите сили

0

- Advertisement -


Васил Левски е поръчан от тайните служби на Великите сили и на Османската империя, които са се страхували от революционната дейност на Апостола и от една свободна и независима България. Това сензационно твърдение изрази бившият следовател в Пловдив и Карлово и изследовател на делото на Левски – Благой Емануилов, пише Уикенд.

На базата на исторически документи и изследвайки външната политика на Османската империя, Австроунгарската и Руската империи, на Великобритания и Франция Емануилов достига до извода, че Левски е заловен след координирана спецоперация на шпионските централи в Цариград и Виена и с участието на някои висши руски военачалници.

От преминаването на Апостола през Дунава през 1868 г. тайните служби на Османската империя и на Великите сили са неотлъчно по петите му, твърди Емануилов в интервю за сайта Lupa.bg. Според него Васил Левски е бил следен непрекъснато от турски, френски, британски и австроунгарски шпиони.
„Казано на професионален език на Дякона е закачена опашка веднага след първото му влизане в България през декември 1868 г.“, обяснява Благой Емануилов. Той твърди, че паралелно с изграждането на мрежата от тайни революционни комитети от страна на Левски турското разузнаване и тайните служби на Австро-Унгария, Русия, Франция, Великобритания са изградили мрежа за преследване на революционера.


„По-малко от месец след като Левски е започнал първата обиколка подир него има агент.
Дали е бил с фес или европейска шапка не е от значение, важното е, че той знае къде ходи Левски, какво говори и какво прави. В началото на юни той е в Сопот и е заловен. Васил Левски сам разказва за това залавяне. Той разказва, че е бил хванат от заптието, но се е отървал и само палтото му е останало в ръцете им“, коментира 85-годишният бивш  следовател. Той сподели още, че историците описват много случаи, в които лица, които приличат на Васил Левски или носещи името Васил Иванов, са задържани.
„Когато е заловен Димитър Общи и е разпитан, той не е издал Апостола, но споменава имената на председателя на Ловешкия революционен комитет Марин Поп Луканов и на помощника му – Димитър Пъшков. Не след дълго двамата са заловени. Властите на Турция и Европа много добре са знаели, кой подготвя революция против техните интереси“, добави Благой Емануилов. Той е категоричен, че Апостолът е заловен на 27 декември 1872 г. в Къкринското ханче след координирана спецоперация на тайните служби на Великите сили и на Османската империя. Според екс следователя ръководител на тази операция е австроунгарският консул в Русчук, днешно Русе, Оскар Монтлог.


Авторът на няколко сензационни книги за Левски от години настоява да бъде направено истинско полицейско разследване, което да установи кои са предателите на Васил Левски. Той предлага в това мащабно разслведване да се включат топ криминалисти, полицаи, разузнавачи,  специалисти по конспирация. Само такъв добре подготвен екип може да разплете едно от най-мрачните събития в българската история от края на ХIХ век.
От освобождението на България нямат полза нито Турция, нито Австро-Унгария, нито Великобритания, нито Русия, затова революционното движение у нас и дейността на Апостола се следят изкъсо, твърди Емануилов. По думите му залавянето на Левски трябва да се търси в тяхната дейност.


Според изследователя на Васил Левски Апостолът, като стратег и организатор на подготвяната от него национално-освободителна революция в поробена България, е не само национален герой, но и стратег от европейски мащаб. Вътрешната революционна организация заплашва да разруши статуквото в Европа и заплашва интересите най-малко на три империи – Османската, Руската и Австро-Унгарската. В края на 60-те и в началото на 70-те години на ХIХ век нито една от тези свръх държави няма интерес от независима България.
За Турция това би означавало да са оттегли от заетите територии в Европа. За Австро-Унгария – да се сбъдне най-големият й страх – Русия да получи достъп до Босфора и Дарданелите. За Москва, която симпатизира на християнското население в България, също неизгодно там да избухне едно прибързано въстание, защото би трябвало да се намеси в нейна подкрепа. По това време обаче Русия е изтощена от Кримската война и не е била готова да воюва отново с Турция.
Ето защо „баш комитата” Левски се превръща в „Демонът на трите империи” и става мишена на техните тайни служби. Съгласуваните им действия имат за цел той да бъде заловен и елиминиран, революционното движение в България – обезглавено, а статуквото на Балканите да остане непроменено.


Дори най-приближени до Апостола съзаклятници са подведени от доверието си към доброжелателното съчувствие и подкрепа, които им засвидетелства консулът на Австро-Унгария в Русчук Оскар Монтлог. Той обаче е ловък австрийски шпионин. Именно той предава чрез Христо Иванов-Големият „подарък” за Левски – известният револвер „Гасер” – 16671, система 1870 г., с който Апостолът е заловен в Къкринското ханче. Но същият този Монтлог е едно от водещите лица, което заедно с турските шпионски централи ръководи конспиративната операция по залавянето на Левски.
Въпреки стройната организация от преследвачи, Васил Левски години наред се оказва неуловим. Това провокира тайните служби да се опрат на старата изпитана тактика с изфабрикуването на предател. Това е направено и с оглед Великите сили да избегнат възможността да се компрометират пред българския народ, на който хвърлят прах в очите, че е време да се освободи. Така в редовете на историята влиза и образът на поп Кръстьо „предателя“. Той е бил нарочен от службите да понесе върху себе си измисленото предателство, убеден е Благой Емануилов.


Навиците на поп Кръстьо и контактите му са били обект на разследване още преди Арабаконашкия обир на орханийската хазна на 22 септември 1872 г.
Както е известно, малко след него е заловен съратникът на Апостола и организатор на обира Димитър Общи. При разпитите той нито веднъж не споменава името на Левски или каквото и да е, свързано с него. Има данни обаче, че Общи изпуска имената на революционерите Марин Поплуканов и Димитър Пъшков. Водещият разследването Масхар паша веднага прави връзката и нарежда на два пъти поп Кръстьо да бъде арестуван пред очите на много хора и воден в конака за разпит, след което освобождаван. Бързо и лесно семето на съмнението е посято…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки