Как се преподава български зад граница

0

- Advertisement -

От 27 февруари до 1 март 2020 г. в Белфаст, Северна Ирландия, ще се проведе конференция на българските училища в чужбина за обмяна на добри практики в преподаването на български език на малките ни сънародници, които живеят в друга езикова среда, пише „Аз Буки“.

Събитието, което ще събере над 100 представители на български училища на едно място, е по проект на асоциация „Българска култура и образование“, Северна Ирландия, а един от основните организатори е Валентина Стефанова – ръководител на Българското училище „Иван Вазов“ в Арма. Съорганизатори са Министерството на образованието и науката, асоциация „Инженери за Ирландия Северен регион“, Плов­дивският университет „Паисий Хилендарски“ и Асоциацията на българските училища в чужбина.

Това е третата конференция, която се организира в Белфаст. Тема тази година е „Обединени добри практики – сигурно бъдеще в образованието в несигурния свят на промените“. Форумът започва с кръгла маса с участието на МОН и ръководители на българските училища зад граница. На нея ще се обсъждат добри практики и иновативни методи на преподаване на българския език като чужд в училищата зад граница.

В работата на форума участие ще вземе и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той ще се запознае отблизо с работата на българските училища в чужбина, които вече надхвърлят 400, с проблемите, пред които са изправени, но и с техния иновативен почерк за по-добро образование. Само в Обединеното кралство и Северна Ирландия има 70 български неделни училища, които се подпомагат организационно, методически и финансово от Министерството на образованието и науката тази учебна година. Командирован е и лектор по български език и литература в University College London.

Програмата на Конференцията е изключително богата – предвидени са лекции от наши и чужди специалисти. Сред тях е Хедър Късинс от Департмента по икономика в Северна Ирландия с темата „Какво прави правителството за етническите малцинства във връзка с образованието“. Антони МакКлой – председател на „Инженери за Ирландия Северен регион“, ще говори за нуждата от СТЕМ образованието, а д-р Федерика Фериери – преподавател в Open Learning, Queen’s University, Belfast и почетен консул за Италия в Северна Ирландия, ще разкаже за методите на преподаване на чужд език, и по-специално за „Преподаване и учене на италиански език в Северна Ирландия“. Своя опит при работа с двуезични системи ще сподели и Боянка Иванова – бивш преподавател на двуезични деца в американското държавно училище „Будлонг“, основател и член на борда на директорите на Българското училище „Джон Атанасов“ в Чикаго и съучредител на Асоциацията на българските училища в чужбина.

„Сравнителна средновековна история: България – Англия“ ще представят д-р Валентина Александрова и Снежина Мечева от БУ „Иван Станчов“, Лондон. Участниците във форума ще се запознаят и с опита на платформата „Училището БГ“при организиране на дистанционно обучение в българските неделни училища.

Интересен акцент във форума е презентацията на тема „Българо-ирландски исторически връзки“на д-р Робърт Ийди.

За доброто настроение на участниците в Конференцията ще се погрижат възпитаниците на БУ „Иван Вазов“ от групата по фолклорно пеене „Медени звънчета – Арма“, както и групите за изучаване на народен инструмент „Български ритми“, за народни танци „Весели крачета“, „Веселяци“ и др.

„Иван Вазов“ отваря врати през септември 2015 г. и започва с 15 деца и трима квалифицирани преподаватели. Днес в него се обучават 150 деца и ученици в градовете Арма и Енискиленму. То е известно с онлайн обучението на учениците по фолклорно пеене и свирене на български народни инструменти. Преди дни в училището се проведе открит урок, посветен на живота и делото на Апостола на свободата, по време на който са излъчени кадри от къщата музей „Васил Левски“ в Карлово. Децата рецитираха стихове и пяха песни за българския национален герой, а накрая в състезанието „Левски скок“ се включиха не само децата, а и някои учители, родители и гости.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки