ПОЗОРНО РЕШЕНИЕ НА СЪДА В БУРГАС: Простакът, разорал с багер дюните на „Каваци“, се оказа невинен

0

- Advertisement -


Окръжният съд в Бургас скандално прекрати делото за унищожените дюни край къмпинг „Смокиня” в Созопол, позовавайки се на доста спорна експертиза на геодезисти и еколози. Според съмнителната експертиза, направена сякаш не от „експерти”, а от подкупни невежи, варварски разораните с багер по заръка на бургаския бизнесмен Иван Нончев пясъчни дюни, всъщност не били унищожени, а само… увредени, пише Уикенд.


Според съдиите от Окръжния съд в Бургас, Иван Нончев не бил унищожил дюните в своя си парцел, а само пясъци около границите на имота му. И за капак – разораните дюни били „сиви стабилизирани”, а не пясъчни образувания, създадени от природата в продължение на хиляди години. Тоест –

всеки може безнаказано да ги рине с булдозер.

С мотив, че има разминавания между обвинителния акт и фактите, магистратите в Бургас прекратиха делото и на практика оневиниха поръчителя на варварството Иван Нончев и наемникът му – багеристът Манол Пазвантов. Нещо, за което „Уикенд” предупреди в своя публикация още преди няколко месеца.
Скандалът със сринатата хилядолетна дюна избухна на 10 януари 2019 г., след като жители на Созопол и музикантът Васил Гюров алармираха, че багер е разрушил близо 2 декара пясъчни образувания в защитената територия „Пясъчни дюни „Каваци“. След публично избухналото недоволство, институциите уж се активизираха. Проверка на РИОСВ – Бургас и МВР установи, че 46-годишния бизнесмен от Бургас Иван Нончев е отговорен за престъпното деяние. Късо остригания баровец купил през пролетта на 2018 г. парцел от 680 квадратни метра край къмпинг „Смокиня“. Богаташът чучнал караваната си и химическа тоалетна на плажа, но му възникнал проблем –

дюните му скривали гледката към морето.

„Тоя пясъчник ще го изрина, теренът си е мой. Само стой и гледай!“, заканвал се да „ремонтира“ природата по своя вкус пред останали къмпингари простакът от Бургас. Тарикатът осъществил престъпното си деяние в първите дни на януари миналата година – наел багерист, плащайки му 1000 лева, за да изрине дюните с багер. Наемникът Манол Пазвантов, разорал дюната, е племенник на кмета на созополското село Равадиново Иван Пазвантов.
Впоследствие Иван Нончев и Пазвантов бяха арестувани и прекараха 72 часа в ареста, а Бургаската прокуратура им повдигна обвинения. Срещу Нончев – за подбудителство и помагачество към разрушаване на защитена местност, а на багериста – като извършител на деянието. Искането на държавното обвинение бе Нончев да поеме наказателна отговорност и

да лежи 3 години в затвора,

както и да заплати глоба от 10 000 лева.
Малко повече от година след варварската акция срещу природата на Иван Нончев, той се измъкна безнаказано с решение на Окръжния съд в Бургас, което не подлежи на обжалване. За съдебната амнистия „Уикенд” алармира още миналото лято. Още тогава по Южното Черноморие се мълвеше упорито, че баровецът, който върти бизнес с продажба на авточасти за камиони и товарни машини, си е спечелил благоволението на шефката на РИОСВ Бургас Тонка Атанасова и че експертизата, която ще бъде изготвена за нуждите на съда, ще оневини бизнесменът с мутренски порядки. Споменаваше се и сумата, срещу която Нончев ще се отърве – 20 хиляди лева.
При избухването на скандала с разораната пясъчна дюна, тогавашния министър на околната среда и водите Нено Димов обяви в Народното събрание, че имало възможност държавата да принуди Иван Нончев да възстанови разрушените по негова заповед дюни.

Нено Димов хвърли прах в очите

на депутатите и обществото с уверението, че ще се предприемат стъпки за справедливо наказание.
„Най-крайната (административна) санкция, която трябва да може да бъде предприета, е възстановяване на дюните, което до момента не е правено и трябва да видим точно как ще стане – нещо, което е съставено през толкова дълъг период от време, как ще се възстанови. Това със сигурност ще бъде предизвикателство. Но в края на краищата винаги има първи път…”, коментира от трибуната на парламента министър Нено Димов на 8 февруари 2019 г.
Само година по-късно Димов търка килията на ареста заради аферата с водната криза в Перник. За съжаление, съдбата на Иван Нончев, разорал хилядолетната пясъчна дюна, не е сходна. Краткия извод от скандалното решение на съда е, че простакът от Бургас победи цялата държавна машина! Може би и сега трябва да се появи лично Иван Гешев, та да въздаде справедливост, ядосват се къмпингари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки