Българските училища в САЩ спират уроците заради коронавируса

0

- Advertisement -

Българските училища в Америка вече са засегнати от мерките за социално дистанциране, които властите препоръчат и налагат с директна отмяна на занятията в американските учебни заведения. Мерките целят ограничение разпространението на коронавируса.

В Чикаго няколко училища потвърдиха пред BG VOICE, че няма да имат занятия в следващите седмици. В „Малко българско училище“ (МБУ), където има най-много българчета, ръководството уведоми родителите, че се налага временно да прекъснат занятията в основния им филиал в предградиято Елк Гроув Вилидж.

Училището е принудено да прекрати дейност в този филиал, защото това се изисква от американския училищен район 214. Българското школо се помещава в сградата на гимназия „Елк Гроув“. “ От D-214 ни уверяват, че това е превантивна мярка“, се казва в съобщението на ръководството на българската организация до родителите.

Това обаче няма да попречи на занятията във другия филиал на „Малко българско училище“ „Алеко Константинов“, който се намира в новата сграда на училището в предградието Дес Плейнс. За да наваксат пропуснатото учебно време, от чуилището гарантират, че ще се върнат към присъствено обучение след  края на ограниченията, като  на незадължителните предмети ще бъдат намалени за сметка на задължителните и ще има леко увеличение на учебния ден.

Освен това „Малко българско  училище“ има готовност да предложи вечерни занимания от понеделник до петък; събота следобед или неделя сутрин в новата сграда в Дес Плейнс.

МБУ разполага и с техническата възможност за дистанционно обучение.  С този вид обучение ще може да се предлагат часове през седмицата, както и в събота и неделя.

Двата кампуса на училище „Джон Атанасов“  ще бъдат затворени поне 25 април, каза за BG VOICE  Виолета Петрова. Училището ползва сградите на „Октън колидж“ в Дес Плейнс, както и на гимназия „Гуерин“ в Чикаго. От училището ще въведат онлайн обучение – те използват такава система за филиала си в Уисконсин делс. „Проблемън ще е за по-малките деца – до трети клас. При тях вниманието не е устойчиво“, каза още  Виолета Петрова.

Училище „Иван Рилски“, също в Чикаго, прекратява занятия до второ нареждане. „За съжаление се налага да го направим поради така създалите се обстоятелства“, каза директорката Мима Янкова. „Следим постоянно ситуацията и ще уведомим родителите своевременно“, допълни тя.

Училище „Знание“ в Арлингтън Хайтс и филиалът му в Чикаго „Родолюбие“ ще имат занятия тази събота и неделя, но от другата седмица са също в принудително спиране на уроците. „Базите на нашите училища са отворени за уикенда, но от понеделник ще са затворени и никой няма да бъде допускан там. Съобразяваме се с указанията на администрацията“, каза директорът Лили Паслиева. И тук имат готовност за онлайн обучение, за което ще предоставят повече информация в скоро време.

Друго училище в Чикаго с два филиала „Нов живот“ и „Нови хоризонти“ също е засегнато. Филиалът „Нов живот“ в предградието Парк Ридж вече е затворен. „Нови хоризонти се намира в предградието Розел и там все още училищата са отворени, така че този уикенд ще имаме часове, но предполагам, че от другата седмица и там децата няма да ходят на училище“, обясни директорът Хриска Перфанова.

В Ню Йорк, където е едно от големите огнища на заразата, се свързахме с училище „Млади български гласове“. „По план тази неделя нямаме занятия, заради отдавна планиран ремонт. Тази седмица ще решим на събрание на борда как да продължим“, каза ръководителят на школото Яна Калинкова.

От издателство „Просвета“ са съобщили на българските училища в чужбина, че дават безплатен достъп до техните електронни учебници и помагала.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки