Ралица Василева от Си Ен Ен стана университетски преподавател

0

- Advertisement -

Ралица Василева, която четвърт век четеше новините в световния телевизионен гигант Си Ен Ен, е университетски преподавател в държавния университет на Джорджия в катедрата по журналистика и масови комуникации. Тя учи студентите си на новинарство и е доволна, че се занимава с учителска професия и работи с млади хора.

 След като телевизия Би Ай Ти беше закрита, журналистката работи за кратко като комуникационен стратег в голяма бизнес консултантска фирма в Копенхаген, която има различни проекти в областта на здравеопазването и екологията. Там обаче не издържа и година, защото животът в Америка много и липсвал. Когато получи предложение да започна да преподава не се колебала за минута. Сега смята че е намерила идеалната работа защото живее Отвъд океана и пак се занимаваш журналистика, макар и не на екран.

 Въпреки че се храни здравословно и спортува активно, за да бъде във форма Василева не си създава илюзии, че отново може да бъде поканена в някоя телевизия, защото големите канали търсят млади лица, а тя ще стане на 57 години. Говори се дори, че в желанието си да се подмлади, журналистката се е подложила на пластични операции

 След като Си Ен Ен не й подновиха договора в края на 2014-та след 23 годишна работа там, менторката й журналистиката Нери Терзиева й подаде ръка и я назначи в телевизията Би Ай Ти през 2015 година. Бившият директор на Ефир 2 на БНТ и прессекретар на президента Петър Стоянов беше основен консултант на проекта. А негови собственици бяха братята Павел и Румен Вълневи, които имат бизнес с камиони в САЩ. Телевизията беше насочена към българската емигрантска общност. Медията имаше студия в София и Чикаго. До окончателното затваряне на нюзрума в САЩ шеф на екипа там беше Ралица, която предаваше от Чикаго. Би Ай Ти успя да се наложи като сериозна макар и малка медия. Въпреки това телевизията не привличаше достатъчно рекламодатели и се издържаше от братя Вълневи. Те я продадоха в началото на 2018 година на Мирослав Янев, който твърдеше,че има идея да създаде нова за българския пазар медия, която да бъде интерактивна. Това обаче така и не се случи и тя фалира. По време на работата й в телевизията през 2016 година Ралица се снима във филма „Бодигардът на наемния убиец”, като влезе в кожата на журналистка от страна на трибунала в Хага и задаваше въпроси на главния герой, пише Галерия.


В Си Ен Ен Ралица попаднала в края на септември 1990-та г. В Щатите тя първо изкарала няколкомесечна специализация, за да овладее езика на Шекспир. Година по-късно Ралица била назначена на щат в създадената от Тед Търнар телевизия. „В началото ми беше адски трудно. Отидох сама с дете на 7 години и с 26 долара в джоба. Но знаех, че Си Ен Ен е сериозна компания и не става дума за авантюра”, разказва Василева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки