Мъжът на Янка Рупкина умря щастлив! Големият борец и певицата си простили всичко (Снимка)

0

- Advertisement -

Не й е до песни точно сега на Янка Рупкина. Буквално преди дни народната певица погреба съпруга си, бореца Георги Рупкин. Мъжът, който й дава фамилията, прекарва инсулт преди година и половина. Грижите за него като за малко дете падат на плещите на певицата и на сина им Росен. Тя пазарува, тя шета и се опитва да дава кураж на болния.

Артистичната кариера отвежда странджанската легенда по широкия свят. Певицата среща много хора, получава аплаузи и възторзи, както и различни предложения да се устрои в богати страни. Обстоятелства са я принуждавали да да влиза във фиктивни договори. Но винаги у дома я чака, верен и предан Георги Рупкин. И тя се завръща при него.
„Много мъже са ме харесвали, но държах да запазя семейството си”, споделя изпълнителката на „Калиманку Денку”. Погребението на Рупкин съвпадна с мерките за безопасност, затова той е изпратен в тесен семеен кръг, писа Уикенд.


Така се случва, че Янка Рупкина е в чужбина, когато умира майка й и не успява да присъства на погребението. Ден пък преди 80-годишнината си, навършена през 2018 г., народната певицата погребва брат си, а часове след това има ангажимент да пее. Тя преглъща мъката и не отменя изявата си, а публиката не разбира, че душата й плаче.


В момента работата и на народните певци е спряна. Рупкина остава в празния дом и се моли за душата на покойния си съпруг. И двамата са си простили всичко. А любовта, която ги събира на младини, е силна като скала.


По-голям е от нея с 9 години. Вижда я като момиче и от пръв поглед разбира, че гласовитата Яна ще му стане жена. Търпеливо я чака да порасне. Певицата взема фамилията му с нагласата, че трябва да е достойна за нея, защото той я е популяризирал преди нея – в популярните в миналото народни борби.


След женитбата отиват да живеят в неговото село Габър, на 12 километра от родното й Богданово. Янка Атанасова (по баща) пее от малка, оглася и техникума за медицински сестри, който завършва, но твърди, че типичните за Странджа песни и орнаментика научава не в своето село, а в това на мъжа си. Там старите хора й предали научените от предците си песни с характерните за региона извивки.
След това със съпруга си се преместват да живеят и работят в мина „Росен”, Бургаско. Янка постъпва на работа в бобинажния цех. Пее на работниците и по празници, но и в почивките.


1960 г. е преломна в живота на Рупкина. В бургаското село Граматиково се провежда първият национален събор-надпяване. Явяват се много певци и певици от различни краища, на различна възраст и с различни умения. Някои от тях знаят по 300–400 песни. Една от най-малките е детето Калинка Згурова, днес също известна народна певица. Най-възрастната – баба Урга, е връстница на Освобождението от турско.


„Янка пя странджански песни, по свой начин, със свой собствен стил на интерпретация. Този собствен стил всъщност наподобяваше звучността на кавала и гайдата, особено в бавните песни – едно доближаване до инструменталния начин на музициране. И не случайно още с първите си записи в Радио София със Странджанската група тя стана любима изпълнителка”, пише фолклористът Тодор Бакалов.


Само година след събора в Граматиково певицата вече е в София, където се установява със съпруга си. Рупкина става солистка в Ансамбъла за народни песни при тогавашния Комитет за телевизия и радио. Изпита издържа лесно – с яркостта на самородния си талант. Трудното предстои – системно обучение в тайнството на солфежа и на спяването в ансамбъл. И това й се отдава. Янка започва да пее в дуети, триа, на многоглас. Приема идеята на колежката си Ева Георгиева да сформират трио със Стоянка Бонева. Така се ражда трио „Българка”, което носи на България огромна певческа слава. Джордж Харисън от „Бийтълс” е един от най-ревностните ценители на трите гласа от „Българка”.


А гласът на Янка Рупкина продължава да бъде търсен за международни проекти, звучи дори във филм с Анджелина Джоли.
Внукът на Янка носи името на дядо си. Занимава се с музика, но не иска да се представя като Георги Рупкин-младши. Смята фамилията за твърде висока летва. Диджей Бимбо държи да отваря вратите пред себе си без чужда помощ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки