Хукваме по планините от неделя (Всичко за отпадане на мерките и новите указания)

0

- Advertisement -

От 3 май се отваря за разходка природен парк „Витоша“.Това коментира в пост в профила си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

От него става ясно, че е имало заседание в МС, на което участие са взели премиерът Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев, МВР-шефът Младен Маринов, ген. Венцислав Мутафчийски, както и членове на Националния щаб. На него те са коментирали организацията за отваряне на природните паркове и създаването на организация за излети в планините, за което министърът на здравеопазването издава заповед.

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11.00 и 14.00 часа тези пътища ще се затварят за автомобили.

На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

„За да не допускаме събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша, остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка имаме готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша“, пише още Фандъкова.

При разходка в планината трябва да се спазва дистанция от минимум 2,5 м., а при разговори с други хора да се постават маска или шал. Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

„Моля, гражданите, които не познават добре Витоша, но искат да се разходят, да ползват задължително само маркираните екопътеки“, призовава Фандъкова столичани. Тя благодари на всички граждани, които отговорно са спазвали и спазват правилата за разходка в отворените големи паркове в София.

В тази връзка тя пояснява, че в неделя ще премахнат лентите в големите паркове, но моля гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в парковете. Остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения в тях.

„Възлагам на кметовете на райони от понеделник да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки“, завършва градоначалникът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки