Блокираните в Париж българи заведоха съдебен иск

0

- Advertisement -

Работниците, които кацнаха на 5 май във Франция и бяха блокирани на летището в Париж, са завели съдебен иск. Всички 73-ма души се прибраха успешно в България, а на летището в София ги очакваше линейка.

По-рано стана известно, че фирмата-посредник за наемането на работниците, е внесла жалба в Административния съд в Париж. Делото все още не е разгледано, обяви пред БНР консулът ни във френската столица Милена Узунова:

„Делото няма как да се разглежда веднага в рамките на днешния ден. Беше направена проверка от страна на френските гранични власти, които установиха, че делото няма да бъде разгледано днес, но тъй като това е процедура по тяхното обратно връщане в страната, а не е процедура по изгонване, тази процедура позволява хората да бъдат качени на борда на самолета без да се изчака развитието на делото“.

От МВнР уточниха, че от 17-и март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а от 8-и април – и сезонни работници.

Работниците са завели съдебен иск заради това, че не са допуснати във Франция, съобщи по-рано днес Сунай Мехмед, който е представител на една от посредническите фирми, изпратили българите: „Има образувано дело, след като ние се организирахме да защитим по някакъв начин нашите хора, които нямат никакво основание да са третирани по начина, по който са третирани 72 часа вече. Накарали са ги да подпишат едни договори-декларации, като са им казали, че това уж е било за квартира. Това е на френски. Никакъв преводач не са получили, никаква друга асистенция, било то от адвокат, юрист или каквото и да било. Те са подписали едни документи за прибиране в България, но хората не искат да се прибират в България“.

Нашите сънародници са заминали с трудови договори за бране на ягоди.

Всички са качени на самолет за България без тяхно съгласие

„Казаха, че няма начин да не ни качат, трябва да се качим, а в момента делото ни тече и затова самолетът закъснява. Нервите са ни съсипани, не само аз, а на всички хора. Днес ни излъгаха отново, „превеждат“ без преводач. Лъжат, лъжат, лъжат. Днеска не сме подписали нито един документ, но те ни качиха на този полет. Защо не ни оставят още четири дни тука – под карантина да бъдем. Можем да влезем тук на 11-и, тогава пада забраната“, казва Руска Пазвантова, която бе блокирана на летището в Париж.

Хората били хващани за ръцете от полицаите и били принуждавани да се чекират на сила, разказва Сунай Мехмед

„На някои от тях са били конфискувани телефоните. Накарали са ги да подпишат декларации на френски без преводач или юридическа помощ… И те са подписали документи да се приберат в България. Те не искат да се приберат в България… Когато не са подписвали документите, полицаят е подписвал на тяхно място“, разказва той.

И в момента кацат сезонни работници от България, твърди Сунай Мехмед. По думите му на 3 май са пристигнали 15 души, които още на следващия ден са започнали работа. Това потвърди и българка, която е във Франция от 3 май и вече бере ягоди. Тя е влязла в страната без проблеми. „Представихме си документите, представихме си договорите“, уточни тя пред БНР. „В момента съм на работа. По договор съм на работа“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки