Няма опасност от нулева година в Софийския университет, проблемът е с обучаващите се в специалност „Медицина”

0

- Advertisement -

Повечето специалности в Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски” ще завършат настоящия семестър дистанционно. Това заяви в интервю за БГНЕС ректорът на най-старото висше учебно заведение проф. дфн Анастас Герджиков.

Деканите на няколко факултета обаче са поискали две или три седмици в края на академичната година да бъдат присъствени за студентите, тъй като в определени специалности има необходимост от лабораторни упражнения. В тези случаи е възможно семестърът да бъде удължен.

Както и да се развие ситуацията около епидемията от коронавирус, според проф. Герджиков, няма вероятност за обявяване на нулева академична година.

По-особен е случаят с обучаващите се в специалност „Медицина”.

„Там очевидно ще трябва всички занимания да са присъствени. Ръководството на факултета реши така в самото начало и, според мен, е разумно. Те имат план как да съкратят оставащите седмици, които трябва да се наваксат, така че, ако започнат на 1 юни, вероятно до към 20 юли ще са приключили семестъра”, обясни проф. Герджиков.

Ръководството на университета търси и решение за провеждането на студентските практики по учебния план. В тази посока предложенията са няколко – те да се проведат дистанционно, където това е възможно, а в други случаи да се отложат за догодина, с промяна на учебния план.

Най-трудният въпрос засега остава предстоящата кандидатстудентска кампания. Във всички 120 специалности на Софийския университет, освен в 8, се извършва прием с държавни зрелостни изпити.

„Не е никакъв проблем, в повечето от тези специалности, да няма конкурсен изпит и да приемаме само с оценките от държавните зрелостни изпити. Това не е възможно само в няколко случая. Ще трябва да се проведат изпитите по химия и биология за регулираните специалности „Медицина” и „Фармация”. Един от двата изпита по математика, по-сериозният, който е за самата специалност, също ще трябва да се проведе. За тези три съм сигурен, за останалите обсъждаме”, подчерта проф. Герджиков.

Ръководството на университета обсъжда и най-добрия вариант за провеждане приема на докторанти за следващата година.

Прегледана: 35837

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки