Няма опасност от нулева година в Софийския университет, проблемът е с обучаващите се в специалност „Медицина”

0

- Advertisement -

Повечето специалности в Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски” ще завършат настоящия семестър дистанционно. Това заяви в интервю за БГНЕС ректорът на най-старото висше учебно заведение проф. дфн Анастас Герджиков.

Деканите на няколко факултета обаче са поискали две или три седмици в края на академичната година да бъдат присъствени за студентите, тъй като в определени специалности има необходимост от лабораторни упражнения. В тези случаи е възможно семестърът да бъде удължен.

Както и да се развие ситуацията около епидемията от коронавирус, според проф. Герджиков, няма вероятност за обявяване на нулева академична година.

По-особен е случаят с обучаващите се в специалност „Медицина”.

„Там очевидно ще трябва всички занимания да са присъствени. Ръководството на факултета реши така в самото начало и, според мен, е разумно. Те имат план как да съкратят оставащите седмици, които трябва да се наваксат, така че, ако започнат на 1 юни, вероятно до към 20 юли ще са приключили семестъра”, обясни проф. Герджиков.

Ръководството на университета търси и решение за провеждането на студентските практики по учебния план. В тази посока предложенията са няколко – те да се проведат дистанционно, където това е възможно, а в други случаи да се отложат за догодина, с промяна на учебния план.

Най-трудният въпрос засега остава предстоящата кандидатстудентска кампания. Във всички 120 специалности на Софийския университет, освен в 8, се извършва прием с държавни зрелостни изпити.

„Не е никакъв проблем, в повечето от тези специалности, да няма конкурсен изпит и да приемаме само с оценките от държавните зрелостни изпити. Това не е възможно само в няколко случая. Ще трябва да се проведат изпитите по химия и биология за регулираните специалности „Медицина” и „Фармация”. Един от двата изпита по математика, по-сериозният, който е за самата специалност, също ще трябва да се проведе. За тези три съм сигурен, за останалите обсъждаме”, подчерта проф. Герджиков.

Ръководството на университета обсъжда и най-добрия вариант за провеждане приема на докторанти за следващата година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки