МОН с анкета за родителите: Кога бихте завели детето си на детска градина, при какви условия?

0

- Advertisement -

На брифинга за ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция у нас тази сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб за  Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски коментира въпроса за възобновяването на работата на детските градини и ясли у нас.

Той посочи, че се следи ситуацията в други европейски държави, където детските заведения вече работят. „Мониторираме в момента какво става“, отбеляза Мутафчийски.

Например Дания, където от повече от 10 дни градините са отворени:

„Засега не се забелязват някакви колебания в заболеваемостта. В същото време в Германия се отчита, че рисковете при отваряне на детските градини и училища все пак остават.

И на този етап  – и на сутрешното заседание с премиера изказахме и нашето становище  – че поне още една седмица не бива да се отварят и да се коментира отварянето на детските градини“, посочи Венцислав Мутафчийски.

Родители и учители в детски градини и ясли изразяват желание  тези институции  да започнат работа  на 1 юни при спазване на мерките на здравните власти, показва анкета сред тях на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Според данните от анкетата над половината от родителите са готови да пуснат децата си на детска градина, а 56 на сто от детските учители са готови и сега да започнат работа.

Същевременно 70 на сто от учителите настояват за  един месец допълнителен платен отпуск в случай, че продължат да не работят заради  разпространението на коронавируса.

Платен едномесечен отпуск искат и родителите в случай, че детските градини не заработят до 1 седмица.

Същевременно Министерството на образованието и науката също започна анкета сред родители относно нагласите им да бъдат ли отворени детските градини  у нас. Анкетата ще е активна до 18 май.

Резултатите от анкетата не могат да бъдат единствено основание за вземане на решение за възстановяване на работата на детските ясли и градини, но са важен показател за нагласите по този въпрос и очакваните Изисквания, при които това да се случи, посочват от просветното Министерство.

В анкетата, разпространена до родителите по електронен път, има 11 въпроса с един възможен отговор на всеки един от тях.

Въпросите са от типа:

  • ·  кога бихте завели и детето си на детска градина; при какви условия;
  • ·  колко записани на детска градина деца имате преди обявяването на извънредното положение; кой се грижи за тях след обявяването му;
  • ·  има ли член на семейството ви, който работи на първа линия в борбата с Covid-19 и др.

Към момента кабинетът се въздържа от отварянето на детските градини, като преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че градините и яслите  остават категорично затворени.

Просветният министър Красимир Вълчев посочи, че отварянето на тези заведения крие рискове заради ежедневната комуникация в тях на голям брой деца.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки