Габрово празнува 160 години от обявяването си за град

0

- Advertisement -

Жителите на Габрово отбелязват 160 години от обявяването му за град. С молебен за благополучие и тържествено издигане знамето на града започна празникът, който заради ограниченията преминава без замислените мащабни инициативи.

1860 година е знакова за развитието на селището край Янтра. Тогава властите решават габровският район да се отдели от Търново и да бъде признат за град.

Единственото запазено свидетелство за този акт е приписка на йеромонах Неофит Соколски на вътрешната страна на църковен сборник.

По повод 160-ата годишнина Общината инициира реставрацията на ценното писмено свидетелство в центъра на Националната библиотека.

В тази празнична за жителите на града година, институциите на паметта и духа припомнят в публикации историческите събития и знаковите личности, градили Габрово.

Под мотото „160 години – между селото и града“ днес в музея на открито „Етър“ показаха някогашната градска мода.

“Да си припомним как се е чувствала баба ми например, която точно така, както е било присъщо за онова време, е била цял живот домакиня като е учила за това, има диплома за това“, разказва разпоредителка.

Освен градски кокони, по калдъръма се разхождаха селски моми и ергени, а гайдата на майстора на народни инструменти в музея Цвятко Цвятков огласи Eтърската чаршия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки