Габрово празнува 160 години от обявяването си за град

0

- Advertisement -

Жителите на Габрово отбелязват 160 години от обявяването му за град. С молебен за благополучие и тържествено издигане знамето на града започна празникът, който заради ограниченията преминава без замислените мащабни инициативи.

1860 година е знакова за развитието на селището край Янтра. Тогава властите решават габровският район да се отдели от Търново и да бъде признат за град.

Единственото запазено свидетелство за този акт е приписка на йеромонах Неофит Соколски на вътрешната страна на църковен сборник.

По повод 160-ата годишнина Общината инициира реставрацията на ценното писмено свидетелство в центъра на Националната библиотека.

В тази празнична за жителите на града година, институциите на паметта и духа припомнят в публикации историческите събития и знаковите личности, градили Габрово.

Под мотото „160 години – между селото и града“ днес в музея на открито „Етър“ показаха някогашната градска мода.

“Да си припомним как се е чувствала баба ми например, която точно така, както е било присъщо за онова време, е била цял живот домакиня като е учила за това, има диплома за това“, разказва разпоредителка.

Освен градски кокони, по калдъръма се разхождаха селски моми и ергени, а гайдата на майстора на народни инструменти в музея Цвятко Цвятков огласи Eтърската чаршия.

Прегледана: 39590

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки