Днес е един от най-обичаните празници – свети свети Константин и Елена!

0

- Advertisement -

1. Св. равноапостолни цар Константин и царица Елена (274 – 337 г., управлявал Западната Римска империя от 306 до 337 г. и Източната – от 324 до 337 г.) – Константин царувал първоначално в Рим, а след 330 г. и в наречения на негово име Константинопол (Цариград). По негово време през 313 г. се обявява свободата на християнската вяра чрез Миланския едикт.

Той свикал Първия Вселенски събор през 325 година против върлуващата ерес на Арий. Починал в 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата „Св. апостоли“ в Цариград. 
 

Майка му, царица Елена, живяла благочестиво и по неин почин през 326 г. бил открит Кръстът Господен на хълма Голгота.
 

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Константин, Костадин, Коста, Костадинка, Константина, Елена, Елен, Еленка, Еленко
 

В някои селища на Югоизточна България и Родопите се изпълняват нестинарските огнени игри. В празненството участва цялото селище, но в огнената жарава играят само призваните. Свети Константин и Елена е един от магическите празници в народния ни календар, който съчетава почитта към християнските светци и езическия поклон пред огнените божества. 
 

В чест на огнените покровители, жените правят обредни курбани, особено, ако в семейството им има болен човек или са преживяли тежък период. Мъжете, които си харесат булка на този ден се считат за големи късметлии, тъй като тя ще бъде отлична домакиня и ще ги дари със синове.
 

2. Св. мъченик Константин Софийски († около 1737 г.)

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки