ВЕЛИКА НАЦИЯ СМЕ! Къде се изстреляха мозъците на България

0

- Advertisement -

Българите за пореден път доказахме, че сме велика нация. Ярка българска следа остана при изстрелването на ракетата на Илон Мъск. Макар и с няколко дни закъснение, космическият кораб „Крю Дракон“ на „Спейс Екс“ потегли снощи към Международната космическа станция с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

Няколко българи са в основата на успеха на това историческо събитие.

Кико Дончев (на горната снимка), който на всички снимки е до Илон Мъск, е Director, Dragon Ground and Launch Operations (директор на наземни операции и подготовка за изстрелване). Той е малко над 30 години, работи в SpaceX от 9 години и 11 месеца. Завършва университета в Мичиган.

Орлин Велев е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на „Спейс екс“. Той е част от компанията от 3 години. Завършва университета „Джорджия Тех“ със специалност „Машинно инженерство“.

Гордеем се с младите ни научни таланти, но в същото време си задаваме въпроса – каква щеше да е съдбата им, ако бащите им бяха останали в България?

Става дума за двама изтъкнати професори, всеки в своята област, които напуснаха страната ни по време на кризите в дългия ни преход.

Асен Дончев е ярко име в математиката от половин век. Завършва със златен медал плевенската математическа гимназия, а после учи в МЕИ, специалност Електронни изчислителни машини. Безспорен талант, още втори курс му предлагат да замине за Варшава, където завършва и получава докторска степен.

Решава да се върне в България и над 10 години работи в Института по математика и механика към БАН, където става и професор. Пише десетки учебници, по които студентите учат и до днес. Най-сериозните му разработки са по пряката му специалност- оптимизация и оптимално управление.

Демокрацията идва, пълни площадите, но остава празни касите на БАН. Професорът няма избор – заедно с много свои колеги премества семейството си в Америка, където му предлагат работа като редактор в списанието Mathematical Reviews. Точно десет години му трябват да се докаже наново, за да започне новия век като извънреден професор в Университета в Мичиган, където завършва и сина му. Оттам нататък прави блестяща научна кариера. Става директор в програмата по анализ в отдела за математически науки на Националната Фондация за Наука – САЩ.

Орлин Велев- старши завършва Софийския университет, специалност химия. Остава на работа там като преподава химично и биополярно инженерствоо, като прави успешно докторантура. Веднага след защитата му обаче избухват гладните бунтове по времето на Жан Виденов и Велев заминава с жена си и едногодишния си син в Америка. Почти веднага спечелва място в Държавния университет в Северна Каролина. Става изтъкнат професор там, пише над 200 научни трудове, отличен е с една от най-престижните награди – на Американския институт по инженерна химия. Посвещава голяма част от свободното време на сина си, който от малък има математически заложби, завършва с отличие университета „Джорджия Тех“ и прави докторантура по компютърни науки там.

Заедно с целия екип на в SpaceX, отдалечаването на ракетата наблюдава и още един българин, участващ със собствената си иновация в захранването на капсулата.

Става дума за Александър Рангелов, изпълнителният директор на IPS – българската компания, която изобрети системата, която позволява да бъде генериран ток там, където няма електрическа мрежа. Успехът на българина е колосален, защото се състезава с повече от 1000 фирми от цял свят, а Мъск лично избира неговия проект, изумен и от факта, че е направен с бюджет под 100 000 долара, 10-пъти по-малък от останалите.

Историята на Рангелов се различава от първите двама българи. Той завършва университета в Мюнхен и решава да се върне в България по време на най-новите промени през 2010 година. Заема се с фирмата на баща си, създадена преди 25 години. За нула време успява да я преобрази и печели куп проекти и награди.

Мечтата му е да види на живо кумира си – Илон Мъск. Сигурно вече я е реализирал. Дали е още в България – не е ясно.

Но със сигурност е един вдъхновител за много български младежи.

Учудващо е, че властта още не го е сложила като емблема на кампаниите си за професионалните училища – момчето от квартал Дружба, завършило гимназията по електроника в София, което направи проект, впечатлил великия Илон Мъск, пише standartnews

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки