Нова схема: Зрелостниците използват предпазните маски за пищови

0

- Advertisement -

Нова схема за преписване на матурите измислиха тазгодишните зрелостници. Възползвайки се от епидемиологичната обстановка у нас, учениците смятат да използват предпазните маски и шлемове за пищови, установи проверка на „Монитор” във форумите в социалните мрежи.

На тях трудно може да се събере цяло есе или интерпретативно съчинение за последния въпрос по български език и литература, но пък повърхността им е достатъчна, за да се напише кратка информация за даден автор или негово произведение, формули по математика или физика, исторически дати, които не могат да запомнят. Маските и шлемовете са

удобни и за прикриването на жици от устройства

с които някой отвън може да им подсказва.

Постът с иновативната идея в социалните мрежи е залят от одобрителни коментирали или тагнали другарче, с което се чудят и маят каква схема да измислят, за да нямат слаба оценка на матурата. „Схемата е готова”, „проблемът е решен”, „правим го”, „ооо, и това ще пробваме”, „хареса ми”, „идейно”, „добра идея”, смятат част от учениците.

В училищата, в които ще се провеждат матури, също са обсъдили възможността зрелостниците да преписват с помощта на предпазните маски и шлемове. „Има притеснения за поставянето на различни подслушвателни устройства. Маските минават покрай и зад ушите и могат да се сложат кабели. Това се отнася и за шлемовете, защото в тях също може да се скрие нещо, което да се ползва от зрелостниците, за да препишат”, обясни директорът на столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов. Според него няма как предварително зрелостниците да напишат или залепят бележки с подсказки по маските или шлемовете, тъй като авторите са много за толкова малко пространство.

На входовете в училищата обаче маските няма как да бъдат проверявани, защото не бива да се пипат. Дори и някой да успее да скрие устройство, с което да му подсказват, няма гаранция, че ще успее да измами на изпита. „Стаята е голяма и тиха и ако някой говори, може да се разбере всяко едно шушукане”, сподели директорът на 119-о. Наблюдаващите камерите пък могат да забележат, че си мърда устните, и да сигнализират квесторите в изпитната зала. Тяхната роля по време на матурите продължава да бъде най-важна, подчерта Стаматов.

Квесторите ще бъдат по двама в стая и ще са учители от школото 

в което се провежда матурата.

Тази година педагозите, които се престрашат да пазят зрелостници, ще получат по 80 лв. бонус за всеки един изпит. Ако в деня на матурата някой от учител все пак не успее да дойде, учениците ще бъдат наблюдавани само от един квестор. В този случай обаче вратата на залата ще остане отворена и ще се разчита на видеонаблюдението. Квесторите са тези, които могат да анулират работата на зрелостник, ако забележат, че преписва от хартиен носител или пък от работата на съседа му по чин. Матурата приключва преждевременно и ако ученикът притежава и използва включени електронни устройва, мобилни телефони, таблети, калкулатори и други. Изнасянето от залата на изпитни материали или информация преди края на матурата също води до анулиране на работата. „В тези случаи се прави протокол. Той се подписва от квестора на залата и директора”, допълни директорът на 119-о училище.

Модулното разпределение на матурата също гарантирало по-голяма сигурност, че учениците няма как да препишат. Въпросите се определят няколко часа преди изпита, а до училищата достигат едва няколко минути преди старта му. „Ще тръгнат „продавачи на щастие”, но всичко, което предлагат, е фалшиво, защото изпитните въпроси се получават 10 минути преди да бъдат раздадени. Вътре в залите има камери и няма как те да стигнат до човек, който може да реши задачите и да ги изпрати обратно в залата”, смята Стаматов. По време на изпита пък учениците нямат право да излизат от залата, преди да са запечатали отговорите си по модула, по който се работи.

Тази година за първи път учениците ще могат да влизат в училищата и

със служебна бележка за допускане до матура, снимана на телефона си.

Така дори и да ги забравят вкъщи, те могат да са спокойни, че ще бъдат пуснати в залите. Ще трябва да покажат лична карта и да им бъде премерена и температурата с дистанционен термометър. Докато чакат, зрелостниците трябва да носят маски. Те могат да се махнат по време на изпита. В по-големите училища учениците ще се допускат да влизат от два отделни входа. За да няма струпвания на ученици в дворовете на училищата, преди да влязат в класните стаи или след края на изпита, в опразването на реда и дистанция ще се включи и Министерството на вътрешните работи. Вътре в изпитните зали учениците трябва да бъдат разположени на 1,5 метра един от друг. Така в стандартната стая ще има не повече от 10 зрелостници. В столичното 119-о ще има по 10 ученици на два метра един от друг, като за целта ще бъдат разположени шахматно или на зигзаг. Те ще оставят мобилните си телефони в персонализирани пликове. Зрелостниците не трябва да забравят да си носят и химикал, тъй като такива няма да бъдат раздавани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки