Държавна опера-Стара Загора представи лятната си програма „Свеж въздух за Изкуството“

0

- Advertisement -

Летните музикални вечери на Държавна опера-Стара Загора под мотото „Свеж въздух за Изкуството“


В продължение на два месеца и половина Държавна опера-Стара Загора бе част от световната програма НА ОПЕРА И БАЛЕТ ОНЛАЙН и националната инициатива „Заедно в кризата – Класическата музика на България онлайн“ и поддържаше контакт със своята публика единствено виртуално. Ръководството на театъра бе подбрало за излъчване едни от най-добрите видео записи  от спектакли и концерти, които десетки хиляди зрители  от различни точки на света имаха  възможност да гледат онлайн във фейсбук страницата и ютюб канала на Старозагорската опера и в ефира и фейсбук страниците на ТВ1, ТВ Загора и БНТ2. Продължават излъчванията по БНТ2 на поредица от впечатляващи спектакли на Старозагорската опера заснети през последните години от Българската национална телевизия: на 5 юни, петък,  от 23.45 часа зрителите ще видят уникалния музикално-танцово театрален спектакъл „Валпургиева нощ“, представен на ММФ „Моцартови празници“-Правец 2018 – последният идеен проект на оперната прима Христина Ангелакова, дългогодишен артистичен директор и  вдъхновител на фестивала. На 12 май, от 23.45 часа ще бъде представен спектакъла на операта „Бохеми“ от Пучини – видео запис от гостуването на Старозагорската опера в Народния театър „Иван Вазов“ в София на 1 юли 2017 година.
Мечтаната  среща на живо с публиката през лятото включва  24 спектакъла в 19 дни и вечери, 2 нови сцени, 3 гостувания  в лятната програма на Държавна опера-Стара Загора „Свеж въздух за Изкуството“.
Програмата започна с интерактивните  спектакли за деца „Фа сол ла се забавлява“ и „Клинг, кланг“ в двора на Старозагорската  Митрополия на 1 юни и завършва с балетния спектакъл „ГЕТО“, който ще бъде представен на 3 септември на сцената на Античния форум „Августа Траяна“.

На 6 юни 4 камерни формации от оркестъра на Държавна опера-Стара Загора ще гостуват със свои програми в Празника на розата в етнографския комплекс „Дамасцена“.
На 17 и 18 юни от 10.00 часа на панорамната площадка пред Регионалната библиотека“Захарий Княжески“ ще се състоят спектаклите на мюзикъла за деца „Макс и Мориц“. Това е и първата нова сцена на Операта.
На 24 юни от 21,00 ч. на Античния форум „Августа Траяна“ ще бъде представена забавната камерна опера „Слугинята господарка“ от Джовани Батиста Перголези.
На самата сцена на Операта на 26 юни от 19,00 ч. зрителите ще имат възможността да се насладят на уникалния концерт с песните на Пучини в изпълнение на Ивайло Михайлов /тенор/, солист на Старозагорската опера, на рояла е Деница Петрова, водеща Ивана Папазова. Програмата  ще изненада всички почитатели на композитора, защото произведенията са малко познати и стават обществено достояние едва през 1987 г., когато един от най-големите изследователи на творчеството на Пучини – Майкъл Кей ги публикува. Песните са композирани през най-плодотворните години на Пучини, като голяма част от тях са написани случайно, по определен повод или по настояване на близки и приятели. Някои от тях са били композирани по поръчка на учебни заведения, други като романси, предназначени за приеми, и са били публикувани в периодични музикални издания.
В същата вечер от 21,00 ч. на сцената на Античния форум ще оживеят камерните опери „Телефонът“ и „Медиумът“ от Джан Карло Меноти. За зрителите, които ще изберат да посетят и двете събития, има предвиден комбиниран билет с отстъпка.
Официалното откриване на „Летните музикални вечери на Античния форум „Августа Траяна“ е на 1 юли от 21,00 ч. с Празничен концерт на солистите и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора със специалното участие на Веселина Кацарова, Камен Чанев и Даниел Магдал,  диригент Ивайло Кринчев. Концертът е посветен на 95 години от създаването на Старозагорска опера, чието първо представление е именно на 1 юли 1925 г. – операта „Гергана“ от Маестро Георги Атанасов.
На 4 юли от 21,00 ч. на Форума е интерактивният концерт „Джазоспекция“ с неповторимата музика на Клод Боллинг.
Атрактивно Камерно соаре – концерт-среща „Отново заедно“ предстои на 8 юли от 21,00 ч. с участието на 4 камерни формации от оркестъра на Операта.
Балетна вечер ще зарадва всички нетърпеливи почитатели на танца на 10 юли от 21,00 ч. Тя ще включва едноактните балетни постановки „Шопениана“, „Лотос“ и „Следващият“. А на 25 юли зрителите ще могат да се насладят на пищния и зрелищен спектакъл на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус със солисти Анелия Димитрова, Томоки Ишиго, Александър Желев, Калин Любенов и др.

Предизвикалият силен интерес в началото на годината концерт „Sting the Opera“ с любими песни на поп легендата  Стинг в интерпретацията на Петър Салчев ще бъде представен на 18 юли на Античния форум.
На 8 август е дългоочакваната премиера на операта „Атила“ от Джузепе Верди – съвместна продукция с Театро Лирико-гр.Каляри, Италия. Режисьорската адаптация е на Огнян Драганов, диригент Ивайло Кринчев, костюми и сценография Салваторе Русо /Италия/. В спектакъла ще участват Юлиан Константинов, Даниел Магдал, Таня Иванова, Александър Крунев, Ивайло Йовчев, Александър Марулев и др., хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“.

На 14 август с тази постановка Старозагорската опера ще гостува на сцената на Крепостта Царевец в гр.Велико Търново.  А на 23 август пред Храма в с.Шипка Операта ще представи концерт, включващ „Моление“ – оратория за духовно лице, солисти, смесен хор и оркестър и „Тържествена увертюра 1812“ от П.И.Чайковски, а балетната трупа ще участва с Нестинарски танц от танцовата драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов.
На 28 август Старозагорски Митрополит Киприан ще дирижира на сцената на Античния форум премиерното изпълнение на ораторията „Страсти по Матея“ от Митрополит Иларион /Алфеев/ със солисти Емилия Иванова, Ивайло Йовчев и Ивайло Джуров.
Лятната програма ще завърши на 3 септември със спектакъла на  балета „ГЕТО“.

От 20 август до 3 септември оперната прима Веселина Кацарова ще проведе за трета поредна година своя Майсторски клас за млади оперни певци. Галаконцертът на участниците с  оркестъра на Старозагорската опера ще се състои на 3 септември, от 19.00 часа в София на сцената на Софийската филхармония под диригентството на маестро Ивайло Кринчев.

Така Държавна опера-Стара Загора ще премине плавно към своя нов творчески сезон с нови надежди за по-добро, с планове за нови спектакли и нови истински срещи с вярната и неповторима  публика!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки