30 години от най-големия митинг в България

0

- Advertisement -

Преди 30 години в София се събра най-големият митинг в България. Той бе свикан предизборно от Съюза на демократичните сили и остана в политическата история на страната като митинга на „Орлов мост“, събрал един милион българи.

На 7 юни почти, народното недоволство събра почти всички столичани в пространството между „Орлов мост“ и голяма част от тогавашния булевард „Ленин“ – сега „Цариградско шосе“.

В ранния следобед на 7 юни 1990 година множество граждани изпълват пространството около моста, съседните улици, „Борисовата градина“, балконите и покривите на близките сгради, за да присъстват на последния предизборен митинг на СДС – политическата партия, създадена шест месеца преди това от коалиции от партии, дружества и организации. СДС разпространява предизборен клип, в който се изтъква невижданата дотогава гражданска проява.

Емблематичният митинг преди 30 години продължи повече от 5 часа. На него водеща е фигурата на първия демократично избран президент на България – д-р Жельо Желев, а Щурците, Васил Найденов и Богдана Карадочева изпяха хитове, останали емблематични в зората на демокрацията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки