Какво налага удължаването на извънредната епидемична обстановка в страната?

0

- Advertisement -

Заради усложнената ситуация в Доспат, Сърница и Сливен се налага удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната. Това обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Според него това не е втора вълна на вируса, защото разпространението не е дифузно, а по огнища. Той се надява новите мерки да пресекат разрастването на епидемията.

Ситуацията в Доспат е усложнена. Затова са необходими общи мерки, които да се провеждат едновременно във всички общини. По този повод в момента в Пловдив главният здравен инспектор Ангел Кунчев събра на среща епидемиолозите от Смолян, Пазарджик и Благоевград и кметовете от региона.

Стана ясно, че извънредната обстановка ще се удължи, а страх за работни места е бил причината работници да прикриват симптоми и да продължават да ходят на работа в предприятието в Доспат.

„Дали ще е месец или по-малко, според мен, при тази ситуация е добре това да стане. Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки“, каза Ангел Кунчев, цитиран от БНТ, цитиран от Дир.бг.

Според него обаче, няма нужда от блокада на населени места, нито от повторното въвеждане на задължително носене на маски на открити места.

По-рано се предвиждаше от 15 юни да отпадат всички противоепидемични мерки и ограничения, свързани с Ковид-19.

Данните за последните 24 часа сочат, че от изследвани 1406 проби 83 са дали положителен резултат.  Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 152-ма. 15 от тях се намират в интензивни структури.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки