Летите до Кипър? Пригответе си полетна карта със здравен сертификат

0

- Advertisement -

С десет полета от и до София, Атина и Тел Авив днес Кипър се отваря за външния свят след пандемията, като възобновява работата на двете си международни летища. Важно ново изискване заради коронавируса е всички пътуващи към острова да имат предварително изготвена „полетна карта“.

От днес в два етапа Кипър рестартира въздушните си връзки, които бяха прекратени на 21 март като мярка за предотвратяване на разпространението на коронавируса. 19 страни, сред които и България, са първите му партньори.

България е сред 13-те държави, чиито граждани в първия етап – от 9 до 19 юни, трябва да представят здравен сертификат с отрицателен резултат за коронавирус, като тестът да е извършен 72 часа преди полета. Във втория етап, от 20 юни, това условие отпада, предаде БНР.

Важно ново изискване за предпазване на Кипър от коронавируса е всички влизащи в него да имат „полетна карта” още преди качването си в самолета, съобщи Министерството на транспорта в понеделник късно вечерта, само часове преди летищата да се отворят отново.

За целта пътуващите трябва да се регистрират и да представят предварително цялата необходима информация /здравния сертификат и други документи в специално създадената електронна платформа CyprusFlightPass /https://www.cyprusflightpass.gov.cy/. Тя е активна от днес и достъпна чрез всяко мобилно устройство. Чрез нея те ще получат и одобрение от републиката за полета си.

Заради коронавируса са въведени и много строги мерки за безопасност. Достъпът до терминалите е разрешен само за пътниците, всички изпращачи и посрещачи трябва да останат навън. Задължително е носенето на маски и ръкавици на територията на летищата.

Около 20 авиокомпании досега са включили Кипър в своята полетна програма, главно след 20 юни и началото на юли.

Отварянето на кипърските летища позволява на острова да пристигнат първите чуждестранни туристи и да започне активният летен сезон, въпреки че най-големите туристически пазари на Кипър – Великобритания и Русия, не са сред първите разрешени 19 държави.

По време на почти тримесечната забрана за полети от и до Кипър българското посолство в Никозия организира два репатрационни полета за желаещите наши сънародници да се приберат в родината.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки