Столицата се задъхва: 68 души на ден се преселват от цялата страна в София

0

- Advertisement -

„По данни на националната статистика 68 души на ден официално се преселват от цялата страна в София. Повечето от тези хора са с деца или са млади семейства, които скоро след установяването си в София, раждат деца и търсят възможност за записване в детските градини“. Тези данни изнесе зам.-кметът по образование на София Тодор Чобанов пред БНР във връзка с недостига на места в детските градини.

По думите му проблемът не е от днес, а общината предприема различни действия, за да се справи с него. Чобанов обърна внимание и на редукцията на броя деца в група, като допълни, че в момента се разглеждат доклади за увеличение на допустимия брой до 30 деца в първа група на детската градина.

Във връзка с искането на родителите, чиито деца не са приети в общински заведения, за обезщетение под формата на ваучер за частни детски градини, заместник кметът изтъкна, че там също няма достатъчно места.

„В София ние следим с голяма прецизност какво се случва в частните детски заведения. В момента в лицензираните частни градини, които са около 70 в София, има не повече от 200-220 деца в яслена възраст. Това са проверими факти, всеки може да пусне питане до Министерството на образованието и да получи информация. Същото е положението в лицензираните частни ясли. Те нямат капацитет да приемат повече деца“, обяви Чобанов.

Прегледана: 50288

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки