Столицата се задъхва: 68 души на ден се преселват от цялата страна в София

0

- Advertisement -

„По данни на националната статистика 68 души на ден официално се преселват от цялата страна в София. Повечето от тези хора са с деца или са млади семейства, които скоро след установяването си в София, раждат деца и търсят възможност за записване в детските градини“. Тези данни изнесе зам.-кметът по образование на София Тодор Чобанов пред БНР във връзка с недостига на места в детските градини.

По думите му проблемът не е от днес, а общината предприема различни действия, за да се справи с него. Чобанов обърна внимание и на редукцията на броя деца в група, като допълни, че в момента се разглеждат доклади за увеличение на допустимия брой до 30 деца в първа група на детската градина.

Във връзка с искането на родителите, чиито деца не са приети в общински заведения, за обезщетение под формата на ваучер за частни детски градини, заместник кметът изтъкна, че там също няма достатъчно места.

„В София ние следим с голяма прецизност какво се случва в частните детски заведения. В момента в лицензираните частни градини, които са около 70 в София, има не повече от 200-220 деца в яслена възраст. Това са проверими факти, всеки може да пусне питане до Министерството на образованието и да получи информация. Същото е положението в лицензираните частни ясли. Те нямат капацитет да приемат повече деца“, обяви Чобанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки