България е на 28-о място в Глобалния индекс на мира

0

- Advertisement -

България е на 28 позиция в Глобалния индекс за мира (GPI) – с две позиции по-надолу в сравнение с 2019 г., на първо място, в който – вече 13 години поред – е Исландия.

На Балканите като най-спокойна се очертава Словения (11), Румъния е 22, следват Хърватия (26), Сърбия (51), Албания (55), Гърция (57), РС Македония (62), Кипър (64), Черна гора (69), Босна и Херцеговина (79), Косово (85), Турция е най „на червено“ със своята позиция (150).

Това е 14-тото издание на Глобалния индекс за мира (GPI), който класира 163 независими държави и територии според нивото им на спокойствие.

GPI обхваща 99,7 на сто от населението на света, използвайки 23 качествени и количествени показатели от много уважавани източници и измерва състоянието на мира в три области: нивото на социална безопасност и сигурност; степента на продължаващ вътрешен и международен конфликт; и степента на милитаризация.

Исландия остава най-мирната страна в света, позиция, която заема от 2008 г. Към нея в най-горната част на индекса се присъединяват Нова Зеландия, Австрия, Португалия и Дания.

Очаквано на дъното се намират страните, които световните сили се опитват да „омиротворят“ от години – Афганистан е най-неспокоен втора поредна година, следван от Сирия и Ирак. Южен Судан и Йемен.

Само два от деветте региона на света станаха по-спокойни през последната година. Най-голямо подобрение настъпи в Русия и Евразия, следвани от Северна Америка. Северна Америка беше единственият регион, който регистрира подобрения и в трите области, докато Русия и Евразия отбелязват подобрения по отношение на текущ конфликт и безопасност и сигурност, но влошаване на областта на милитаризацията.

Спокойствието е намаляло с 2,5% от 2008 г. насам, като 81 държави от GPI отчитат влошаване и 79 се подобряват, обобщава БГНЕС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки