Артисти на протест пред МК: Да изпием по една студена вода!

0

- Advertisement -

Протест на артисти и организации от независимия културен сектор се организира този следобед пред Министерството на културата. „Да изпием по една студена вода пред Министерството на културата!“ е призивът на недоволните. 

По-бързо изпълнение на програмата „Творчески стипендии“ на Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата, спазване на обявените срокове за изплащане на стипендиите и преразглеждане на неодобрените кандидати са само част от исканията на независимите артисти. 

Те настояват още да бъдат подпомогнати финансово не само тези с доход под 1000 лева месечно.

Сред подписалите исканията са Асоциация за свободен театър, Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура и редица фондации.

Тези стипендии наистина станаха исторически. Проблемът дойде от частичното забавяне на няколко неща. Първото беше бенефициентите по първата сесия, която беше доста отдавна, някои от тях сключиха договор. След изтичането на срока в договора все още не са им приведени тези стипендии, не казвам, че това е към всички, но към някои от участниците в първата сесия“, заяви пред БНР Илияна Георгиева от протестиращите и допълни:

“Участниците във втората сесия, към които съм и аз, едва тази седмица, след като обявихме нашето събрание, министерството излезе със становище кога ще бъдат обявени резултатите на кандидатите и след това тепърва предстоят сключвания на договори и изчакване на превод.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки