Минималната заплата ще е по сектори от 2021г.

0

- Advertisement -

Минимална работна заплата по сектори ще има още от догодина. Това е заложено в Националното тристранно споразумение, което подписаха синдикати, работодатели и правителство.

В документа е разписана визията за развитие на икономиката в различните сектори за години напред. И бизнесът, и профсъюзите са направили компромиси – работодателите ще продължат да покриват първите 3 дни от болничните, а синдикатите се отказват от настояването да се връщат данъци на най-нископлатените работни.

„С този акт на добра воля на работодателите, синдикатите и правителството проявяваме разум. Много е сложно и никой сам не може да се справи. С общи усилия, ако можем да се измъкнем от кризата, предизвикана от COVID-19, ще е добре“, коментира министър-председателят Бойко Борисов. 

По думите на социалния министър Деница Сачева минималната заплата остава, тя ще продължи да съществува, но предложението е да не е универсална за всички сектори. От бизнеса допълниха, че в определените сектори – под въпросната сума няма да има възможност да се пада.

„Когато говорим за различни видове персонал, минималните равнища няма да имат нищо общо с минималната заплата, както и сега нямат. В един IT сектор, един IT специалист въобще не се интересува какво е това 610 лв“, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки