Първият мост над Дунав на 66 години

0

- Advertisement -

На 20 юни 1954 г. министър-председателите на България и Румъния Вълко Червенков и Георге Георгиу-Деж прерязват лентата на новопостроения Мост на дружбата, свързващ двете съседни страни. Седмица по-късно по съоръжението над река Дунав преминава и първият товарен влак, чиито 40 вагона превозвали трактори.

През 1950 г. Политбюро на ЦК на БКП се съгласява с условията на съветското правителство да бъде построен мост на посоченото място Русе – Гюргево, както и строителството му да бъде възложено на Министерството на пътните съобщения на СССР. Година по-късно в Москва членуващите в Съвета за икономическа взаимопомощ страни подписват протокол за изграждането на „Мост на дружбата над река Дунав”. Съоръжението е съградено за 2 години и 3 месеца от 7000 румънци и 4700 българи.

Мостът е дълъг 2,8 км и се издига на 30 метра над водата. Изграден е на две нива – за железопътен и автомобилен превоз. Средната му част може да се повдига, което позволява на големите кораби да минават по Дунава. Архитектурното оформление е направено от арх. Георги Овчаров, а художественото − от свързания с България украински скулптор Михайло Парашчук.

Повече за строителството на моста, извършено под кодовото наименование „Обект 889”, прочетете в публикацията „1954 г. – Мостът на дружбата и мира”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки