Голямо постижение, гласуваха закона за тротинетките

0

- Advertisement -

Народните представители днес гласуваха на второ четене промените в Закона за автомобилните превози, в които са включени регулациите за шофиране на електрически тротинетки. Това става близо година, след като на българския пазар стъпиха първите подобни услуги в обществения градски транспорт.

Максималната скорост, която може да развива една тротинетка, вече е 25 км/ч, а водачите до 18-годишна възраст са длъжни да носят каска по време на управление.

Шофирането е ограничено до 1 човек на едно превозно средство, а светлоотразителните елементи и светлините са задължителни за тъмните часове на денонощието.

Водачите са длъжни да се движат само в лентите за велосипеди, а при липса на такива, трябва да са максимално близо до дясната част на тротоара.

Забранено е движението по пътища с ограничения на скоростта над 50 км/ч, както и в зони, в които е забранен достъпът за велосипеди.

Припомняме, че към момента в София работят няколко компании, които предлагат е-тротинетки под наем, което ги прави и толкова популярни най-вече през летните месеци. Има регистрирани и редица инциденти, най-вече поради неспазване на дисциплина и бдителност от страна на водачите на подобни превозни средства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки