Голямо постижение, гласуваха закона за тротинетките

0

- Advertisement -

Народните представители днес гласуваха на второ четене промените в Закона за автомобилните превози, в които са включени регулациите за шофиране на електрически тротинетки. Това става близо година, след като на българския пазар стъпиха първите подобни услуги в обществения градски транспорт.

Максималната скорост, която може да развива една тротинетка, вече е 25 км/ч, а водачите до 18-годишна възраст са длъжни да носят каска по време на управление.

Шофирането е ограничено до 1 човек на едно превозно средство, а светлоотразителните елементи и светлините са задължителни за тъмните часове на денонощието.

Водачите са длъжни да се движат само в лентите за велосипеди, а при липса на такива, трябва да са максимално близо до дясната част на тротоара.

Забранено е движението по пътища с ограничения на скоростта над 50 км/ч, както и в зони, в които е забранен достъпът за велосипеди.

Припомняме, че към момента в София работят няколко компании, които предлагат е-тротинетки под наем, което ги прави и толкова популярни най-вече през летните месеци. Има регистрирани и редица инциденти, най-вече поради неспазване на дисциплина и бдителност от страна на водачите на подобни превозни средства.

Прегледана: 46924

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки