Ново начало: ГЕРБ премахва „вечния длъжник“

0

- Advertisement -

Обявиха нова законодателна инициатива заедно с „Обединени патриоти“

ГЕРБ за пореден път анонсираха премахването фигурата на вечния длъжник. Те и народни представители от „Обединени патриоти“ (ОП) обявиха на пресконференция в парламента, че внасят законопроект в тази насока,  заедно с евродепутата Емил Радев.

От партията на Бойко Борисов полагат неколкогодишни „усилия“ по темата, но все не им се получава. Въпросът бе повдиган от ГЕРБ и през 2015, и през 2017 г., но досега не е имало особено развитие. Едно от оправданията е, че предишните парламенти са прекратявали дейността си преждевременно и това осуетявало възможността да се приключи законодателната инициатива.

Днес Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че миналата седмица е било постигнато съгласие на Коалиционен съвет по темата.

Сега законопроектът обаче е за промени в Закона за задълженията и договорите.

Съпредседателят на парламентарната група на ОП Искрен Веселинов обяви от своя страна, че днес бил един „добър ден за българската демокрация“. 

„С настоящия законопроект ние предвиждаме да има десетгодишна абсолютна давност за събиране на вземанията от физическите лица, които не са еднолични търговци и когато тези взимания произтичат от непозволено увреждане, т.е. защитаваме добросъвестния длъжник – нещо, което от самото начало искахме. След приключване на тези десет години всъщност кредиторите няма да имат право на претенция по съдебен ред или по някакъв друг ред да искат събиране на това вземане“, обясни Веселинов. 

Законопроектът на ОП не отпадал. Той оставал приоритет. Работата по него продължавала. Той щял да реши проблема за личния фалит цялостно. 

Емил Радев коментира, че България била единствената държава в Европейския съюз, която няма правна регламентация, която да слага край на задълженията на физическите лица. 

След въпрос на „Флагман“ако печеливши са длъжниците, ще има ли ощетени и кои ще са те от новия закон, ако той бъде приет, Емил Радев отговори: „Аз се надявам да няма ощетени, защото ние виждаме – тук не говорим за някакви сложни дела като физически лица; говорим за задължения към мобилни оператори, топлофикации, енергоразпределителни дружества, за потребителски кредити и за ипотечни кредити. Но там, където има просрочен ипотечен кредит, банките много бързо успяват още до петата година да си възвърнат от имуществото на длъжника, защото има обезпечения и т.н. Тук говорим, че след петата-шестата година ние знаем, че кредиторите обикновено или са събрали задълженията си, или са ги цедирали на т. нар. колекторски фирми срещу 3 до 5% от задължението и оттам нататък се опитват с всякакви методи да събират дължимите суми. На десетата година, ако някой от кредиторите не е успял да събере задължението си, явно длъжникът… няма възможност по никакъв начин то да бъде изплатено. Но оттам нататък продължават да действат изпълнителните дела, начисляват се лихви за забава, знаем тя не е малка – основен лихвен процент плюс десет, и се трупат разноски по изпълнителните дела, което на практика прави невъзможно длъжникът да започне на чисто. Въпреки че е продадено цялото му имущество, въпреки че няма откъде да се удовлетвори, той даже няма и възможност да тръгне нормално и да сключи един трудов договор, защото обикновено на втория-третия месец ще му бъде запорирано възнаграждението. Тези хора обикновено излизат в сивата икономика, не придобиват имущество на свое име. И всичко това е вредно както за държавата, защото не влизат данъци и осигуровки от тези хора, така и за самото семейство, защото то не може да почне по никакъв начин да започне да гради наново своята семейна икономика и да започне на чисто даже и след десетата година. Точно това ще даде възможност да се тръгне след даден период – не малък, десет години; пак казвам – след десетата година държавата се отказва от публичните задължения, мисля, че е нормално и кредиторите на физическите лица да се откажат след десетата година от това, което не са успели да съберат. Не са успели да го съберат, защото е нямало възможност и е нямал възможност вече длъжникът.“

Христиан Митев от ОП (партия НФСБ) изрази удовлетворение, че тази законодателна инициатива най-накрая е факт. Той каза и че се надява и другите парламентарни групи да я подкрепят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки