Министър Вълчев: Новата учебната година – присъствено

0

- Advertisement -

С голяма степен на вероятност новата учебна година ще стартира на 15 септември присъствено, но за всеки случай сме подготвени и за алтернативен вариант в зависимост от епидемиологичната обстановка, заяви от Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев.

В Града на липите той участва в среща на ректорското ръководство при Тракийския университет, представители на бизнеса и ръководството на общината, на която бяха набелязани допълнителни ангажименти за подготовка на кадри в областта на IT технологиите. Осем нови специалности са разкрити в старозагорската Алма Матер от тази година, учебните програми са разработени с помощта на експерти от столичния Технически университет и БАН, коментира ректорът доц. д-р Добри Ярков. Според него се наблюдавал определен интерес към тях от кандидатстудентите.

Междувременно са сключени договори за съвместна дейност със старозагорската природоматематическа гимназия и отварящото вратите си тази есен ново училище за подготовка на бъдещи IT специалисти, което ще набира кандидати за обучение от 7-и клас от цялата страна. Авансово придобилото популярност като „IT академия“ школо ще започне дейността си с 2 паралелки от по 26 таланти, като трябва да достигне капацитет от общо 6 паралелки в три направления. Средствата за реновирането на учебната база са осигурени от МОН, част от учителите ще бъдат университетски преподаватели.

Според министър Вълчев продължава да съществува тежкият проблем със застаряването на учителския състав, средногодишно от „оборот“ заради пенсиониране излизат около 4500 преподаватели. Най-тежка е ситуацията с учителите по математика, физика и химия. Това е наложило да се предложи нова месечна стипендия от по 100 лв. на студенти, които ще завършат и педагогика. Поне още 10 години ще съществува този проблем, прогнозира Вълчев, който призна, че електронното обучение заради коронавирусната пандемия е задълбочило недоброто познаване на българския език сред децата от ромските общности.

От ръководството на Тракийския университет се похвалиха, че до 3-4 месеца ще заработи ултрамодерна лаборатория за виртуална реалност, техническото оборудване е доставено от университет в Карлсруе (Германия), предстои да бъдат назначени и 4 специалисти към нея от същия университет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки