Операта и киното се срещат в Бояна

0

- Advertisement -

Софийската опера и балет представя най-новия си проект –  „На опера в полите на Витоша”.

В тайнствените лабиринти на Киноцентър „Бояна”, сред величествените декори на различни филмови продукции, където магията на киното и реалността се срещат, през юли ще се насладим на перли от репертоара на световната оперна класика – „Риголето”, „Тоска”, „Атила”, „Норма”, „Дон Карлос” и „Кармен”.

Началото на оперния маратон „На опера в полите на Витоша” е на 10 юли.

„Убеден съм, че публиката ще бъде повече от доволна, защото тук  мястото наистина е много подходящо. Сред  декорите на Римската цивилизация ще се потопим в дълбините на Европейската цивилизация, защото операта е едно от изкуствата, които в най-голяма степен дефинират Eвропейска цивилизация“, каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

А шефът на първия ни оперен театър акад. Пламен Карталов допълни:

„За първи път тук, в тази атмосфера, която е много вълнуваща, ще се представят оперни спектакли. Всичко е много впечатляващо, но носи и отговорност, защото ние  трябва да „вклиним“ драматургията на спектаклите, либретото, на музиката в тази атмосфера. Ще представи предимно „римски“ репертоар. Действието на „Тоска“ се развива в Рим, Атила е на път за Рим, „Норма“ също има римска жилка в сюжета. „Дон Карлос“ също може да се трансформира от Испания в Италия“.

Проектът се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, в рамките на програмата „Опера в парка“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.“.

Паралелно с кино сцената Софийската опера изгражда и открита сцена на Панчаревското езеро. Сред подготвяните изненади за зрители в рамките на „Музи на водата“ са постановките на  балетите „Лебедово езеро“,  „Зорба гъркът“ и  на сценична кантата „Кармина Бурана“ .

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки