Влизането в Гърция – само през ГКПП „Кулата – Промахон“

0

- Advertisement -

От днес влизането в Гърция от България ще е възможно само през граничен пункт „Кулата – Промахон“ с попълване на специален онлайн формуляр 48 часа преди пътуването. Мярката е част от предприетите досега от правителството в Атина мерки за борба с коронавируса.

На граничен пункт „Кулата – Промахон“ автомобилите преминават бързо. 

До този момент няма върнати туристи. Над 200 са обаче камионите, чакащи на границата. Очаква се натискът от трафика да се промени в по-късните часове.

Съгласно новите правила, които Гърция обнародва в Държавния си вестник в неделя вечерта, лицата, които влизат в страната, независимо по какъв начин и от коя държава, включително и държавите членки на Евросъюза, са задължени да покажат хартиеното или електронно копие на формуляра за локализиране на пътници. Съкратеното му наименование, изисквано от гръцките власти, е PLF.

Контролът се осъществява от Генералния секретариат за гражданска защита на Националната организация за обществено здраве, на които е възложено изпълнението на медицинския контрол. 

Довчера беше известно, че само два пункта между България и Гърция ще пропускат туристи по новите правила – „Кулата“ и „Маказа“, а снощи от гръцкото посолство обявиха, че единственият път, през който ще може да се преминава, е „Кулата – Промахон“.

Преди минути Гърция затвори граничния си пункт „Ексохи“ за леки автомобили.

През границата могат да преминават само тежкотоварни камиони и сезонни работници срещу представен документ, че са такива.

Към момента граничните пунктове с Гърция „Кулата“, „Ивайловград“и „Капитан Петко Войвода“ работят и в двете посоки.

Това информира в началото на днешното заседание на правителството министърът на вътрешните работи Младен Марино:

„Към момента КПП „Кулата“ работи и в двете посоки, естествено, при попълване на необходимите електронни декларации. КПП „Илинден“ е затворено на изход за туристи, на вход от Гърция към България работи. „Златоград“ не работи в двете посоки. „Ивайловград“ работи в двете посоки. „Капитан Петко Войвода“ работи в двете посоки. „Маказа“ към момента работи в двете посоки, но се очаква към обяд гърците да го затворят това КПП. При първа информация ще уведомим гражданите, за да знаят накъде да се насочват и колегите ще създадат организация за насочване на потока към работещите гранични пунктове“.

Припомням, че от днес влизането в Гърция от България ще е възможно след попълване на специален онлайн формуляр 48 часа преди пътуването.

Часове след като Гърция ограничи влизането в страната да става единствено през “Кулата Промахон“, на пункта “Маказа“ продължават да пристигат туристи.

Всички те имат необходимия код за преминаване, получен в последните две денонощия.

Някои от пътуващите съобщават, че са преминали бързо границата без дори да се изиска електронният формуляр. Заради новите ограничения, трафикът на “Маказа“ е слаб.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки