54% от българите се харесват и се определят като красиви

0

- Advertisement -

54% от българите се определят като хубави, а 72% от тях твърдят, че са доволни от себе си.

Това показват данните от изследване на „Галъп интернешънъл“ за самочувствието, красотата и ценностите, извършено по поръчка на „Жената днес“ и „Рубела Бюти“. В социологическите данни личи ясна разлика в ценностите на поколенията, разкриват се и разлики в мисленето между мъже и жени.

Една трета от българите например се съгласяват с твърдението, че по-богатите хора изглеждат и по-красиви, но две трети го отричат. 22% пък смятат, че хората с повече власт изглеждат по-красиви. 68% обаче са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят. Интелектът привлича (72% от запитаните смятат така; сред висшистите процентът е по-висок), добротата приобщава (според 82% от българите). Увереността краси (79%). Артистичността е секси, мислят повече от половината от запитаните.

Фитнесът става все по-важен, като близо една трета даже смятат, че е задължителен. Същевременно 70% от анкетираните се съгласяват, че дрехите днес са прекалено разголени. 58% от запитаните са категорични, че за за красивите хора всичко изглежда по-лесно.

В крайна сметка обаче 87% от хората смятат, че всеки има право да изглежда, както пожелае.

Оказва се още, че 58% от хората у нас си признават, че се съобразяват с общественото мнение. Жените и по-възрастните тук са повече. Логично, те са повече и в употребата на средства за разкрасяване – 56% от жените казват, че редовно употребяват козметични продукти. Процентът при мъжете е 36%, което обаче също никак не е малко.

Повечето индикатори, които насочват към материалното, показват известно мъжко

Когато става дума за самоопределението „хубав“, мъжете почти се изравняват с жените. 55% от българките смятат за себе си за хубави и почти толкова – 53% – от българските мъже. Водещ критерий остава възрастта.

72% от българите пък са доволни от себе си. И все пак не всичко ни е наред – близо две към едно казват „не всичко ми е наред“. Но пък цели 78% казват, че са в мир със себе си.

Интересно е още, че Анджелина Джоли (18% я определят като най-красивата жена) и Ален Делон (според 16% е най-красивият мъж) не бият с много в класацията по красота Невена Коканова (15%) и Стефан Данаилов (15%). Чуждите звезди побеждават нашите главно заради най-младите.

По-възрастните обаче си харесва повече родните звезди – Невена Коканова и София Лорен са идоли на най-възрастните. Анджелина Джоли на най-младите. При мъжете Стефан Данаилов и Ален Делон са любимци на по-възрастното поколение, а на най-младото – Брад Пит.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки