Ад в жегата: Пак километрични опашки към Гърция

0

- Advertisement -

Нараства напрежението и недоволството на туристи и шофьори на камиони, пътуващи за Гърция през граничния пункт „Кулата-Промахон“. Километрични са опашките от леки и товарни автомобили, които са блокирани на автомагистрала „Струма“.

Колоната от чакащи леки коли и тежкотоварни автомобили вече е след отбивката за Петрич. Към Гърция пътуват много семейства с деца. Всички са блокирани на магистралата и не могат да излязат от опашките.

Чакането с часове и горещото време изнервиха пътуващите и недоволството расте. От областната дирекция на МВР заявиха, че не могат принудително да спират колите в районите, където има паркинги. Екипи на полицията също са на магистралното трасе:

“Създадена е организация, като товарните автомобили са престроени в аварийната лента, леките автомобили са в средната лента за движение, а лявата е свободна за автомобили със специален режим на движение“.

Причината за изключително натовареното движение към “Кулата- Промахон“ е заради затварянето от гръцка страна на три от граничните пунктове за преминаване на туристи.

Освен това Гърция не пропуска леки автомобили и автобуси на границата си с Република Северна Македония. Не е ясно докога ще бъде отворен и пунктът „Маказа“. Така целият туристически трафик от Събрия, Македония, Румъния и България се насочва към най-сигурната точка за влизане в южната ни съседка.

Нашите гранични екипи работят с пълен капацитет, но преминаването се затруднява от проверката на документите, изискуеми от гръцките гранични власти и в пъти увеличения туристопоток, заяви Лора Любенова от Гранична полиция.

Има реална опасност ситуацията да стане още по-сложна към края на седмицата, предупредиха работещи на граничния пункт.

Все още граничният с Гърция пункт “Маказа“ работи, въпреки официалната информация за неговото затваряне от 1 юли.

Очаква се заповедта на властите как ще продължи дейността му. На този етап трафикът е спокоен.

На пункта „Маказа“ продължават да пристигат автомобили. Според пътуващи преминаването в Гърция става само с лична карта.

Не се изискват декларации и QR-кодове. Междувременно хотелиери от района на гръцкия град Комотини се обявиха против затварянето на „Маказа“. Според тях, това ще нанесе тежък удар на туризма и ще постави в изолация местния бизнес.

От Асоциацията на хотелиерите твърдят, че вече има масова отмяна на резервации от български туристи и сезонът в тази част на страната е пред провал. Те са изпратили и писмо до премиера Кириакос Мицотакис с искане за спешни мерки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки