145 г. от първия гимназиален випуск у нас (Те са първите, завършили българско училище в Османската империя)

0

- Advertisement -

На Петровден се навършиха 145 години от завършването на първия випуск на Главното мъжко класно училище в Габрово.

Събитието е паметно, защото това са първите гимназисти от българско училище в Османската империя. Тогавашният директор на училището Райчо Каролев пише в спомените си, „че се е очаквал с нетърпение от всички габровци този ден през 1875 г. в който ден се раздадоха дипломите на свършилите първи курс на науките в първото българско след 500-годишно робство средно учебно заведение.

Историческият ден 29 юни


беше и остава най-важен и многозначителен, и най-светъл ден в живота на Габровското училище и е важен за културно-просветния живот на България“. Райчо Каролев връчва тържествено дипломите на първите випускници с думите:

„Каквото поприще и да си изберете, старайте се с чест и полза да изпълнявате своето обществено призвание. Като по-образовани от другите, бъдете представители на най-доб- рите нравствени качества на обществото, ревностни изпълнители на длъжността на Вашето звание, като не преставате да се грижите да украсявате себе си с най-доб- рите человечески умствени и нравствени качества…“.


Сред първите гимназисти са Тодор Цонев Постомпиров, Никола Маринов, Васил Хр. Дюзтабанов и Димитър Добрев от Габрово, Жельо Димитров от с. Градец, Кот- ленско. През май 1876 г. гимназията е затворена от турските власти и превърната в казарма. Учители и ученици са обвинени, че вземат участие в Априлското въстание. След влизането на руските войски в Габрово през лятото на 1877 г. първият директор на гимназията се включва в новото управ- ление на града. За втори път се връща в гимназията като директор през 1880 г. След четири години става министър на народното просвещение.Източник: Аз Буки

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки