2504 лв. са нужни за издръжката на четиричленно домакинство

0

- Advertisement -

626 лв. е издръжката за живот на лице от домакинство през второто тримесечие на годината, изчисли КНСБ.

Така към края на юни тя е 2504 лева за семейство от двама работещи и две деца. Отчита се лек спад с около 3 лв. на човек спрямо декември или общо с около 13 лв.

Основната причина е намалението на цената на газа, обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров. По тази причина при нехранителните стоки има намаление на цените средно от 2.8%.

При хранителните стоки обаче издръжката продължава да нараства – с 5.9% за едногодишен период и това е най-високият ръст в последните 7 години. Причините са нарастване на цените на хляба и зърнените храни с 3.6% на годишна база, на месо с 11%, захар с 6.8% и др.

Животът на бедните домакинства повече поскъпва и те повече обедняват, тъй като това е голямо перо в техния бюджет, посочиха от синдиката.

Около 2 млн. българи продължават да живеят под прага на бедност, от които 1.2 млн. са пенсионери. Само над 1/3 от домакинствата са над издръжката на живота, според данните на КНСБ.

Този пакет е вторият текущ пакет, не е последният. Така Димитров коментира социално-икономическите мерки, които правителството обяви.

Според него още в ранната есен през септември ще трябва да се решат редица нужди, които остават, когато стане ясно и в какъв обем е целевият пакет за възстановявне, предвиден от Европа.

Като цяло от синдиката подкрепиха обявените социални мерки, особено помощта за пенсионерите, която ще бъде по 50 лв. за 3 месеца.

КНСБ ще продължи да иска разширяване на обхвата на целевото подпомагане за отоплителния сезон, както и допълнителен отпуск за родителите по време на пандемия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки