В конкурса преди 120 години: За паметник на Цар Освободител са докарани десетки макети в мащаб 1:6

0

- Advertisement -

Паметникът на Царя Освободител, който „гледа“ сградата на Народното събрание, е най-величествените и художествени паметници не само в София, а и в България. Издигнат е в чест на Освобождението на България /1878 г./ в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на император Александър II и като символ на българската свобода.

Инициативата датира от 1898 г., разказа в ефира на Радио София Здравко Петров, който е урбаност и създател на проекта „Исторически маршрути“. Идеята на Поборническо-опълченската организация в София е подкрепена от обществен комитет с участието на бележити личности като майор Христо Попов, художника Ивен Мърквичка, арх. Никола Лазаров.

За издигането на паметника е изготвена специална, детайлна програма с редица изисквания за сюжетите и фигурите и през 1900 година е обявен международен конкурс. Дори е била изготвена книжка на френски език, за да може участниците да се запознаят с историята.

В конкурса се включват скулптори от 13 страни с десетки проекти. Те трябвало да се представят с макети в мащаб 1:6. Спечелва го италианският скулптор Арналдо Дзоки.

Основният камък е положен на 23 април 1901 година в присъствието на Княз Фердинанд I. Работата на паметника завършва на 15 септември 1903 г. , а официалното откриване е на 30 август 1907 г.

През 2012-2013 г. паметникът беше изцяло реставриран.

Прегледана: 42938

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки