В конкурса преди 120 години: За паметник на Цар Освободител са докарани десетки макети в мащаб 1:6

0

- Advertisement -

Паметникът на Царя Освободител, който „гледа“ сградата на Народното събрание, е най-величествените и художествени паметници не само в София, а и в България. Издигнат е в чест на Освобождението на България /1878 г./ в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на император Александър II и като символ на българската свобода.

Инициативата датира от 1898 г., разказа в ефира на Радио София Здравко Петров, който е урбаност и създател на проекта „Исторически маршрути“. Идеята на Поборническо-опълченската организация в София е подкрепена от обществен комитет с участието на бележити личности като майор Христо Попов, художника Ивен Мърквичка, арх. Никола Лазаров.

За издигането на паметника е изготвена специална, детайлна програма с редица изисквания за сюжетите и фигурите и през 1900 година е обявен международен конкурс. Дори е била изготвена книжка на френски език, за да може участниците да се запознаят с историята.

В конкурса се включват скулптори от 13 страни с десетки проекти. Те трябвало да се представят с макети в мащаб 1:6. Спечелва го италианският скулптор Арналдо Дзоки.

Основният камък е положен на 23 април 1901 година в присъствието на Княз Фердинанд I. Работата на паметника завършва на 15 септември 1903 г. , а официалното откриване е на 30 август 1907 г.

През 2012-2013 г. паметникът беше изцяло реставриран.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки