НЕВЕРОЯТНО: България преди САЩ по условия за семейства с деца

0

- Advertisement -

Изненадващо, проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) нареди САЩ след България по условия за семейства с деца.

Авторите на изследването обясняват, че са използвали статистически данни от 30 проучвания на достоверни международни източници, за да създадат индекс за оценка на развитите държави според условията, които предлагат за семейства с деца. Сред факторите, които са проучвали, са сигурност, здравеопазване, разходи за живот, образование, щастие и баланс между работа и почивка.

От 35 проучени държави, които са сред най-богатите в света, САЩ са поставени на предпоследното място, а България на 31-о.

Америка е с три оценки F за безопасност, цена на живот и баланс между работа и почивка. С D минус е оценена за здравеопазване и със С плюс за щастие и образование. По този начин общата й оценка за отглеждане на деца също е F, като само Мексико е по-зле.

България също е с три оценки F, които са за щастие, цена на живот и здравеопазване. За образование е получила D плюс, за сигурност – С, а най-високата й оценка В е за съотношение между работа и почивка. По този начин България успява да получи общ индекс D плюс и да изпревари САЩ с три места.

Исландия, Норвегия и Швеция са на първите позиции в класацията, като събират максимален брой точки във всички категории. Малко по-зле се представят по фактор качество на общественото образование, където фаворити са страни като Австралия, Словения, Нидерландия и Япония.

България е посочена сред петте държави с най-лошо здравеопазване заедно с Мексико, Румъния, Турция и Чили. Оценката е направена върху данни за майчина смъртност, ранна детска смъртност и продължителност на живота. Единствената категория, в която страната ни се представя около средното ниво, е за достатъчно време да се прекарва с децата. Това се дължи на дългото майчинство и платен годишен отпуск.

Като цяло условията в Родината са оценени с близо две трети по-малко от държавите в челната десетка, в която са още Финландия, Люксембург, Дания, Германия, Австрия, Белгия и Чехия. САЩ пък са с две трети по-малко точки от България и са на 34-о място, а непосредствено преди Родината са Румъния и Гърция, но със значително по-добри резултати.

Отличникът Исландия има само 37 убийства през последните 20 г. и една стрелба в училище през последните 10 г., докато подобни престъпления са чести в Америка. Дания, която е шампион в категорията за щастие, го е постигнала с голяма подкрепа на всички основни нужди на своите граждани. Така нивата на стрес са на изключително ниско равнище, а удоволствието от живота – на много високо.

Извършилите изследването казват, че лошите резултати на Америка се дължат и на това, че семействата със средни доходи харчат 31,79% от бюджета си само за отглеждане на своите деца. За сравнение в скандинавските държави, които са в челото на класацията, процентът е между 4 и 10. Страните на първите места отделят над 3% от брутния си вътрешен продукт за осигуряване на семейни придобивки като достъпни детски заведения и училища, докато САЩ отделят едва 0,64%.

Освен това Америка е единствената държава в този списък, която не изисква от работодателите да дават дори един ден платен отпуск по майчинство или платена отпуска. Всяка друга страна предлага щедра ваканция за отглеждане на новородено и почивка, отбелязват от изследователския екип. Типичният американски работник получава само 10 дни платен отпуск годишно, докато повечето други държави осигуряват около 30 дни.

Всъщност това не е единственото проучване, показващо спад на условията за отглеждане на деца в САЩ, заради което те се доближават до условията за семейства у нас. През януари университетът в Пенсилвания огласи своя традиционен годишен индекс. От 73 оценени държави Щатите са поставени на 18-а позиция като подходящо място за деца, а България – на 42-а, като класацията се оглавява от Дания, Швеция и Норвегия. Авторите на това изследване обясняват изоставането на Америка от повечето европейски държави с влошаващата се безопасност.

През февруари бяха огласени данни от аналогично проучване на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. То подреди Америка на 39-о място, а България – на 45-о място. При него бяха проучени 180 държави, като в първата десетка се наредиха Норвегия, Южна Корея, Нидерландия, Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия и Великобритания. На дъното на този индекс очаквано са най-бедните държави в Африка. “Въпреки подобренията в здравето на децата и подрастващите през последните 20 г., сега има застой, който ще премине в регрес”, предупреждава един от ръководителите на това проучване – Хелън Кларк.

Сред основните фактори за тази прогноза са проблеми като замърсяване на въздуха, затлъстяване и агресивно рекламиране на вредни продукти. Все неща, с които САЩ имат проблеми от години, а България сравнително отскоро и вероятно все още има шанс да осигури добро бъдеще на следващите си поколения, подобно на останалите европейски държави, ако постави децата в центъра на управленските си политики.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки