Бах и Моцарт ще звучат на четири рояла в Пловдив

0

- Advertisement -

Бах и Моцарт ще звучат на четири рояла в Античния театър в Пловдив. Събитието е предвидено за 19 септември, съобщиха организаторите, цитирани от БТА.

Създател и идеолог на проекта е маестро проф. Томислав Байнов, който миналата есен представи своите „Концерти на осем рояла“. На концерта той ще свири заедно с Донка Ангъчева, Зузана Суханова и Наре Аргаманян.

Самият Байнов, който е пианист и педагог, от години гради световна кариера. През 1989 г., заедно с още шестима свои колеги, основава клавирен ансамбъл, който носи неговото име. Център на изявите е Южна Германия, но много скоро популярността му става международна. „Байнов пиано ансамбъл“ се специализира и популяризира клавирната музика за много ръце, следвайки традиции на 18-и, 19-и и 20-и век с цел популяризирането на тази забравена и рядко слушана музика.

Към проекта се присъединява и Йордан Камджалов. „Това са композитори, които аз в България избягвам да дирижирам, казва диригентът. Това са композитори, които в България аз нарочно не дирижирам. Това са в известен смисъл недостижими композитори, от гледище на преобладаващата естетика и знание, което имаме в България. Това е нещо, което винаги съм смятал за огромен риск, но същевременно съм копнеел. И с тези автори, в широк смисъл, ще бъде една моя българска премиера. Чакам с нетърпение този концерт, чакам с нетърпение тази програма и тези състави. Очаквам красота, магия, живот, надежда, сила, вдъхновение, изключителност“. На сцената Камджалов ще излезе със своя Genesis Orchestra.

Любопитно е, че първият в историята на музиката, който е композирал концерти за 2, 3 и 4 пиана със щрайх оркестър, е Йохан Себастиан Бах. Вторият е Моцарт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки