Полицията разби палатковите лагери в цялата страна

0

- Advertisement -

През нощта полицията премахна палатковите лагери на протестиращите в цялата страна – София, Пловдив, Варна, както и на пътя Стара Загора – Хасково.

Операцията на МВР е започнала около 04.00 часа. 12 души са арестувани в София. Към 09.00 часа те бяха освободени. ПР-експертът и един от организаторите на протеста от т. нар. „Отровно трио“ Арман Бабикян е бил задържан за неспазване на Закона за движение по пътищата и неспазване на разпорежданията на МВР. Той беше овободен около 07.30 часа и сподели:

„Изглежда не знаят, че по този начин протестът ще продължи. Ние всички отново ще направим лагери. Твърдят, че бил нарушен Законът за движение по пътищата, а аз твърдя, че е нарушена Конституцията. Ще се наложи юристите в МВР и надявам се онзи титаничен експерт в Министерството на правосъдието да вземат решение кое от двете е по-важно в България“.

“В момента освобождават и други задържани. Полицията беше доста бърза. Това е най-бързият експресен арест в моя живот. Благодаря на всички приятели, които бързо реагираха, бързо помогнаха. Мисля, че нямаше никакъв проблем всъщност. Сега смятам, че ако сме българи и протестиращи граждани на място, отново трябва да окупираме “Орлов мост“, каза Глишев, един от освободените.

Пламен Таракчиев от протестиращите напусна Първо РПУ, придружен от медицински екип, тъй като му е прилошало.   

Адв. Николай Хаджигенов коментира: 

„Полицията е просто бухалката, с която разчистват гражданите. Настоятелно съветвам всички да обжалват още днес и задържанията под стража и актовете. Сега всички трябва да излезем отново на улицата и този път да бъдем много гневни. Протестът вече започна! Благодаря ти, Борисов!“. 

На „Орлов мост“ и площад „Независимост“ вече няма лагери.Всички палатки и тенти, които бяха на кръстовището на „Орлов мост“ са премахнати. Плътни полицейски кордони са обградили кръстовището. Обстановката е спокойна. 

На площад “Независимост“ са премахнати палатките от пътното платно. Те са преместени до тротоара до президентството. Около 04.30 ч. е имало 10-ина души в лагера. Те разказват, че е жандармерията без обяснения ги е накарала да освободят кръстовището.Снимка: БГНЕССнимка: БГНЕС

Палатковият лагер пред Ректората, където са разположени родители на деца с увреждания, ще бъде преместен по-късно през деня пред сградата на бившия Партиен дом. Белият бус на майките от “Системата ни убива“ е репатриран на наказателен паркинг в столицата, тъй като протестиращите са обяснили, че не разполагат с ключове, за да го преместят от платното пред СУ

Няколко майки вече дойдоха и разтвориха палатки, опънали са голям черен транспарант:

“Идеята е да сме тук. Още не сме се организирали много добре. Бусът го избутаха по наклона на свободна скорост, после го изтеглиха с репатрак, защото не можаха да го качат с паяка. В наказателен паркинг е сега. Разбрахме по телефона, че полицията не дава на хората пред СУ да си съберат багажа, да си спрат колите и да си натоварят багажа“, каза една от майките.

“Както си седяхме, нахлу жандармерия. Докараха хиляди охранители от полицията и от службите за сигурност, за да могат да охраняват сградата, което е излишно за 10 човека мирни граждани“, каза Николай Димитров – един от гражданите, който е бил тук по-рано тази сутрин.

Някои от хората са били приканени сами да напуснат местата на лагерите. Тези, които са отказали, са закарани в съответните районни полицейски управления. Снимка: БГНЕССнимка: БГНЕС

От МВР заявиха, че акцията е с цел възстановяване на движението, а ведомството уважава желанието на хората да протестират, но това не може да става с цената на нарушаване на правата на останалите граждани в страната. 

“Бяхме около 25-30 души вечерта. Към 05.00 часа дойде жандарамерията и “Вдигайте катуна“. Нямаше сблъсъци. Аз спах през това време. Преди това чух, че другите говореха за някаква провокация, но аз нищо не съм чул. Полицаите бяха много учтиви, но като си обграден от 150 човека посред нощ, нямаш много какво да направиш“.

Мая Манолова беше на мястото на палатковия лагер пред Ректората на СУ по-рано тази сутрин. 

“По отношение на буса, който е на майките на деца с увреждания – това е специализиран транспорт, който е важен за хората с увреждания. Прибраха го! Задържаха двадесетина души на “Орлов мост“ по данни на протестиращите. Хората имат право на адвокат от момента на тяхното задържане. Това конституционно право не беше спазено, както и правото на гражданско неподчинение е гражданско право“, каза Манолова.

По-рано пред БНР един от протестиращите на „Орлов мост“ в София – Манол Глишев, съобщи, че около 100 полицаи са отишли на мястото на блокадата около 04.30 часа.

„Малко преди 05.00 часа сутринта служители на СПС към СДВР, т.е. на специализираните служби към софийската полиция, обградиха „Орлов мост“ с доста коли. Пристигнаха доста хора, може би над стотина полицаи, които дойдоха и общо взето разтуриха блокадата. По-скоро дойдоха, съставиха ни разпореждане за напускане на мястото по Закона за движение по пътищата – много забавно, предвид че последните дни въобще нямаше такъв проблем. Явно полицията е стигнала до някакво разбиране по този въпрос. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането. Може би към двайсетина души отговорихме „не“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки