Deutsche Welle: Български емигранти от 12 държави излязоха на протест, въпреки гнева на „тукашните“

0

- Advertisement -

Български емигранти от 12 държави излязоха на протест, за да подкрепят своя народ в България. Това пише авторът Ивайло Дичев за Deutsche Welle.

От друга страна, „тукашните“ открай време смятат, че хората, уредили своя живот другаде, няма какво да се месят в работите тук.

Българските емигранти протестират и желаят електронно гласуване. Това би улеснило живеещите в чужбина, които са задължени да пътуват и да висят по опашки, за да упражнят своето конституционно право. Само че политиците правят всичко възможно да затруднят външния вот, с огледа на това, че има рязко намаляване на изборните секции според кодекса на Фидосова и новото затягане на условията пред 2016г, направено от ГЕРБ, националистите и изненадващо – десните.

Гласовете от чужбина са горе-долу 100-150 хиляди, което не променя особено съотношението на силите. Проблемът обаче е, че емигрантите все още фигурират в избирателните списъци поради немарливост на системата, а това предизвиква разминаване от близо милион човека, с което число се злоупотребява значително.

В отговор на това желание, има хора в България, които са на мнението, че тези, които са оставили своята родина, нямат право да се бъркат в нещата на държавата. Валери Симеонов също провокира това мислене, като обвини младежите на протестите, че са там заради пандемията и само ще си направят по едно селфи и след това си тръгват.

Младите емигранти са студенти в университети, които спят до книги, а не до килчета злато и също така са видели как се брани демокрацията в по-свободните западни страни. Тези външни българи сега пораждат усещането, че не сме сами в битката за по-свободна България. Тяхното послание е:ще се върнем, ако има промяна, а ако мафията остане, напускаме завинаги. 

В момента това няма значение, защото дали ще се върнат или не, важното е, че тези българи също подкрепят своята родина, въпреки че го правят отдалеч.

Прегледана: 40826

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки