Американска фондация отпуска 60 000 долара за мозайките на Бузлуджа

0

- Advertisement -

Стабилизират уязвимите мозайки на Бузлуджа с 60 000 долара. Финансирането е осигурено от американска фондация.    Уязвимите мозайки на Бузлуджа ще бъдат стабилизирани благодарение на второ финансиране от фондация “Гети”.

60 000 долара са отпуснати за опазването на едно от най-големите модерни мозаечни произведения в Европа. Дейностите започнаха през август и трябва да приключат до октомври тази година.   

Проектът се координира от фондация „Проект Бузлуджа“ с участието на реставратори от общо пет европейски университета: Националната художествена академия в София, Академията по изкуствата (АМТИИ) в Пловдив, Техническия университет в Мюнхен, Университета по приложни изкуства в Берн и Академията по изящни изкуства в Дрезден, както и неправителствената организация Диадрасис от Атина. Това сподели арх. Дора Иванова от фондацич „Проект Бузлуджа“.

  По същата програма на фондация „Гети“ през 2019 г. паметникът Бузлуджа получи финансиране от 185 000 долара за изготвяне на „План за опазване и управление“, който се планува да бъде завършен в края на тази годината.    Като част от „Плана за опазване и управление“ до края на август се провежда кампанията „Неписани истории за Бузлуджа“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки