Екипът на проф. Овчаров разкри останките мавзолей-ротонда в Перперикон

0

- Advertisement -

Екипът на проф. Николай Овчаров е разкрил останките на уникален мавзолей-ротонда на епископите от 6-и в., съобщи археологът. Това се случва след почти два месеца усилена работа на скалния град Перперикон.

„Както очаквахме, в началото на тазгодишните проучвания, през този сезон се надявахме да попаднем на богатата резиденция на епископите на целите Родопи, чиито център през 6-в е бил именно на Перперикон“, обяснява ученият.

Според предвижданията тя трябвало да се намира на около 50 м западно от най-голямата църква през ранното християнство в Родопите, разкрита от същия екип през 2015-2016 г.

Овчаров припомня, че тя е дълга почти 40 м и е украсена с монументални колонади и каменна пластика.

„И действително ние попаднахме на няколко просторни сгради със зали, изсечени частично в скалния масив“, допълва той. Както подобава на подобни църковни резиденции от раннохристиянския период, комплексът на Перперикон се състои от множество взаимосвързани постройки, които предстои да бъдат напълно разкрити през тази и следващите години.

„Но вече може да представим една уникална сграда, имаща само няколко аналогии в късната Римска империя“, заявява проф. Овчаров.

Става дума за монументална постройка, чиито план представлява идеална окръжност с диаметър 7,50 м. Това са така наречените кръгли сгради или ротонди.

Те са проектирани още в античността, но може би най-известната е прочутият Пантеон в Рим – храм на всички езически божества.

С приемането на християнството в началото на 6-и в., с форма на ротонди се строят главно мавзолеи на известни личности.

Такива са гробният мавзолей на майката на император Константин Велики – Елена, мавзолея на император Галерий в Солун и ротондата „Св. Георги“ в София.

Новооткритата ротонда на Перперикон вероятно е имала точно такива функции, смята ученият. През 6-и век християнството в Родопите окончателно е победило и именно тогава се строят такива монументални ансамбли.

Сред тях блести ротондата-мавзолей, предназначена за тържествено погребение на епископите на важния град и средище на Великата планина.

Може би най-близката й аналогия е мавзолеят на готския крал Теодорих Велики в Равена, издигната през 520 г.

Разкопките на Перперикон продължават и след месец при тяхното приключване се очакват нови и интересни резултати, допълва Овчаров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки