С двойно повече пари ни цакат лабораториите за коронатестове

0

- Advertisement -

Двойно повече пари за коронатестовете вземат лабораториите. Това разкри в интервю за БНТ вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. Здравната каса плаща 40 лв. + 15 лв. за труд. А в частните лаборатории тестът за Ковид-19 е по 120 лв. Там обаче се ходи доброволно, каза Кокалов. Въпреки това той нарече ситуацията търговия.

Има достатъчно средства за COVID-19 и за увеличението на клиничните пътеки, увери синдикалистът. Според него НЗОК не може да намалява цените на лекарствата и КНСБ настоява ДДС за лекарствата да бъде 9%. Ако се намаляват цените, става с други механизми – законови и търговски, но не и през Касата, увери д-р Кокалов.

Всички, които лекуват коронавирус, ще получат увеличената клинична пътека. Не всеки обаче, който влиза в болница по дадена пътека, ще бъде тестван за коронавирус, уточни вицепрезидентът на КНСБ.

За предстоящата учебна година и за това какви мерки трябва да се вземат д-р Кокалов отбеляза, че МОН трябва да решава какво трябва да направи, но трябва да се търсят възможности за намаляване на дистанционното обучение. Трябва да се осигурят противоепидемични мерки и отделни входове, но в детските градини и училищата опасността е за преподавателите, предупреди д-р Кокалов.

МОН вече разпореди как да започне учебната година и той е убеден, че има всички шансове часовете да бъдат присъствено. Децата в училища и родителите няма да плащат PCR тестовете за наличието на коронавирус, а те ще бъдат заплащани от Районната здравна инспекция (РЗИ).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки