Проф. Д-р Станимиров, ректор на Икономически университет-Варна:Излизането от кризата ще стане с икономика на различни скорости

0

- Advertisement -

Реалистичният сценарий е за негативни ефекти от COVID, които ще продължат около година и половина

„Сценариите за развитието на кризата са песимистичен, оптимистичен и реалистичен. Според мен реалистичният е за негативни ефекти, които ще продължат около година и половина. Има браншове, които ще се възстановяват по-бързо. Със сигурност ще се оформи икономика на различни скорости“.  Тази прогноза за последиците от COVID-кризата направи проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет-Варна, в интервю за вестник „Аз-буки“ – национален седмичник на Министерство на образованието и науката.  

В последния брой на изданието проф. Станимиров коментира още, че в българската икономика най-силно засегнати са секторите, в които имаше различни рестрикции, а вторично засегнати на принципа на скачените съдове са туризмът и преработващата индустрия.

„Наблюденията на ефекта върху световната икономика показват, че обобщените прогнози са трудни. За следващата година Световната банка прогнозира спад в БВП – между минус 4,4 до минус 2,8%, а за България – минус 3,7%. Това е твърде глобално, защото не всички бизнеси се влияят еднакво от кризата. Някои даже получават перспектива за развитие – онлайн бизнесуслуги, аутсорсинг, софтуер, фармация и др.“, допълва още ректорът на Икономическия университет, който е и член на УС на Съюза на икономистите. Той приема като позитивен сигнал консолидирането на лидерите на ЕС около рамката за бюджета за следващите 7 г., но подчертава, че част от предвидените средства за страните-членки не са грантове, а заеми, което в дългосрочен план ще доведе до по-висока задлъжнялост и преосмисляне на фискални политики.

„Мярката 60/40 имаше резултат, но е важно също държавата да се разплаща бързо при изпълнение на обществени поръчки и да съкрати срока за възстановяване на ДДС. Необходимо е да се обезпечи ликвидност за стабилизиране на семейните и фирмени бюджети, с което ще се даде глътка въздух на бизнеса и ще се създадат предпоставки междуфирмената задлъжнялост да не се мултиплицира. Това ще подкрепи и вътрешното потребление, което е основен фактор за развитие“, препоръчва като мерки за излизане от кризата проф. Евгени Станимиров в интервюто пред в. „Аз-буки“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки