ВМРО подкрепиха ГЕРБ за Велико народно събрание и нова Конституция

0

- Advertisement -

ГЕРБ получи принципно съгласие от ВМРО за свикване на Велико народно събрание и процедура по изработване на нова Конституция. Това стана ясно след първата от поредицата консултации на ГЕРБ с парламентарните групи и независими депутати.

В официалните разговори участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова. От ВМРО представители бяха заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов.

„Имаме принципна подкрепа от ВМРО да вървим към процедура по свикване на Велико Народно събрание и от там към процедура за изработване на нова Конституция“, съобщи Даниела Дариткова в изявление след края на започналите консултации в парламента.

Заявяваме рестарт и посока за промяна и това е категорично, добави тя.

Дариткова уточни, че ГЕРБ искат на 2 септември да имат 120 подписа под проекта за свикване на Велико Народно събрание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ посочи още, че депозираният първоначално в НС проект в момента търпи правно-техническа корекция. „Ще чуем всички предложения от парламентарните групи, партии и независими депутати“, обеща Даниела Дариткова.

„Приехме предложението на ВМРО да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава и да се гарантира нейното национално единство“, съобщи още Дариткова. 

Консултациите с ВМРО бяха първите от поредицата, която организира ГЕРБ за предложението си за нова конституция. Днес те ще разговарят и с НФСБ, както и с независими депутати. Разговорите с „ВОЛЯ“ остават за 2 септември.

БСП са отказали участие в консултациите. А ДПС все още не са отговорили на поканата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки