ВМРО подкрепиха ГЕРБ за Велико народно събрание и нова Конституция

0

- Advertisement -

ГЕРБ получи принципно съгласие от ВМРО за свикване на Велико народно събрание и процедура по изработване на нова Конституция. Това стана ясно след първата от поредицата консултации на ГЕРБ с парламентарните групи и независими депутати.

В официалните разговори участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова. От ВМРО представители бяха заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов.

„Имаме принципна подкрепа от ВМРО да вървим към процедура по свикване на Велико Народно събрание и от там към процедура за изработване на нова Конституция“, съобщи Даниела Дариткова в изявление след края на започналите консултации в парламента.

Заявяваме рестарт и посока за промяна и това е категорично, добави тя.

Дариткова уточни, че ГЕРБ искат на 2 септември да имат 120 подписа под проекта за свикване на Велико Народно събрание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ посочи още, че депозираният първоначално в НС проект в момента търпи правно-техническа корекция. „Ще чуем всички предложения от парламентарните групи, партии и независими депутати“, обеща Даниела Дариткова.

„Приехме предложението на ВМРО да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава и да се гарантира нейното национално единство“, съобщи още Дариткова. 

Консултациите с ВМРО бяха първите от поредицата, която организира ГЕРБ за предложението си за нова конституция. Днес те ще разговарят и с НФСБ, както и с независими депутати. Разговорите с „ВОЛЯ“ остават за 2 септември.

БСП са отказали участие в консултациите. А ДПС все още не са отговорили на поканата.

Прегледана: 34942

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки