Нечувана наглост: Джипове пак превозват туристи до Седемте рилски езера

0

- Advertisement -

Въпреки забраната на екоминистъра на Седемте рилски езера отново се превозват туристи с джипове, пише Lupa.bg. Около 11 джипа качват до езерата срещу 15 лв. В същото време към Седемте рилски езера има рекорден брой туристи, които като видят големите опашки за лифта и се пренасочват към превоза с автомобили.

На 13 август министърът на околната среда и водите Емил Димитров уточни, че забрана за автомобилен достъп има и в ниската част на Рила. По-късно пресцентърът разясни, че забраната извън границите на Национален парк съществува заради зоната от „Натура 2000“ под името „Рила буфер“, окончателно утвърдена от екоминистерството през март 2020г, с 12 години закъснение.

Тя забранява превозване на туристи до езерата с джипове извън „официалните пътища“. Контрол върху това дали джиповете продължават да се движат или не според екоминистъра ще осъществяват служителите на парк „Рила“, както и от Районната инспекция на околната среда и водите в София.

Джиповете събират около 7 човека, като прости изчисления показват, че изкарват 105 лв на курс. Запознати разясниха пред Lupa.bg, че горе-долу толкова струва бензинът, който зареждат и им стига за целия ден.

„С един курс си избиват парите за бензин или дизел. Всяко следващо качване на туристи е със 100% печалба“, коментира запознат пред сайта ни.

Сайтът ни научи, че повече са желаещите за качване с високопроходимите автомобили, а за слизане туристите предпочитат да използват лифта. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки