Задава се нов протест на родители заради недостиг на места в детските градини

0

- Advertisement -

„На 29 август ще излезе първо текущо класиране за отпуснатите допълнителни места за децата в детските градини в столицата и родителите са изключително гневни, защото се оказва, че местата не са толкова, колкото обещаваше Столична община, а са места, взети от тези за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности“, коментира в предаването „12+4“ по „Хоризонт“ Ива Йосифова-Такева, родител.

На 14 септември се очаква нов протест на родители заради липсата на места в детските градини. Протестът ще започне от 17,30 пред Столична община.

„Допълнителните места от класирането за 29 август са 3000, от тях 1500 са места в 3 и 4 група – предучилищни. Те не са места в детски градини, това са места в училища и то предимно в полудневни групи“, коментира Йосифова-Такева.

„Това означава, че родителят няма как да се върне на работа и към тези места няма никакъв интерес и няма кандидати.“

По думите на Ива Йосифова-Такева липсващите места в детските градини са над 10 хиляди:

„Заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов посочи, че около 5-6 хиляди са кандидатите за яслени групи. Общината не може да построи градини за 10 хиляди деца и затова настояваме да се предоставят ваучери за неприетите в общински детски градини.

До края на година официално обявените нови места за разкриване, посочени на сайта на общината, са нула“.

Във връзка с информацията, че в някои групи ще се увеличи броят на децата, Такева посочи, че това е нормативно нарушение на Наредбата за финансирането, според която децата в градинска група трябва да са 25.

„Всички родители с приети деца са против това увеличаване на групите. Протестът на 14 септември е озаглавен „Ваучер за неприетите, въздух за приетите“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки