Задава се нов протест на родители заради недостиг на места в детските градини

0

- Advertisement -

„На 29 август ще излезе първо текущо класиране за отпуснатите допълнителни места за децата в детските градини в столицата и родителите са изключително гневни, защото се оказва, че местата не са толкова, колкото обещаваше Столична община, а са места, взети от тези за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности“, коментира в предаването „12+4“ по „Хоризонт“ Ива Йосифова-Такева, родител.

На 14 септември се очаква нов протест на родители заради липсата на места в детските градини. Протестът ще започне от 17,30 пред Столична община.

„Допълнителните места от класирането за 29 август са 3000, от тях 1500 са места в 3 и 4 група – предучилищни. Те не са места в детски градини, това са места в училища и то предимно в полудневни групи“, коментира Йосифова-Такева.

„Това означава, че родителят няма как да се върне на работа и към тези места няма никакъв интерес и няма кандидати.“

По думите на Ива Йосифова-Такева липсващите места в детските градини са над 10 хиляди:

„Заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов посочи, че около 5-6 хиляди са кандидатите за яслени групи. Общината не може да построи градини за 10 хиляди деца и затова настояваме да се предоставят ваучери за неприетите в общински детски градини.

До края на година официално обявените нови места за разкриване, посочени на сайта на общината, са нула“.

Във връзка с информацията, че в някои групи ще се увеличи броят на децата, Такева посочи, че това е нормативно нарушение на Наредбата за финансирането, според която децата в градинска група трябва да са 25.

„Всички родители с приети деца са против това увеличаване на групите. Протестът на 14 септември е озаглавен „Ваучер за неприетите, въздух за приетите“.

Прегледана: 34378

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки