100 български музикални класически произведения влизат в „Аудио библиотека“ в Латинска Америка

0

- Advertisement -

Българското национално радио ще участва в голям международен проект за създаване на дигитална „Аудио библиотека“ с класическа музика. 100 творби от 100 световни радиостанции ще бъдат събрани в общ проект. Идеята е на „Радио Класика“ на Аржентинското национално радио, а конкретният повод е 100 години от първото радиопредаване в Аржентина.

На 27 август 1920 г. в радиоефира на Буенос Айрес прозвучава операта „Парсифал“ на Вагнер и този факт вдъхновява колегите да създадат „Аудио библиотека“ за класическа музика, която да е достъпна за потребители от цял свят. В днешния ден, в 17.00 часа българско време, този важен юбилей ще бъде отбелязан със специална празнична програма. 

Във виртуалната церемония ще вземе участие г-жа Поля Станчева, Програмен директор на Българското национално радио.

С присъединяването си към този проект, БНР ще допринесе значими и емблематични за българската музика творби да бъдат чути по целия свят. В селекцията е представен широк диапазон от български композитори – от класици, като Добри Христов, Петко Стайнов, Филип Кутев, Любомир Пипков, Веселин Стоянов, Димитър Ненов, Панчо Владигеров, Марин Големинов до най-съвременни имена, като Васил Казанджиев, Емил Табаков, Георги Арнаудов, Велислав Заимов, Пламен Джуров и др. 

Всяко произведение е придружено от кратко представяне на автора, както и информация за философския, политически и исторически контекст на творбата.

Със своите 10 000 произведения, „Аудио библиотеката“ ще се превърне в най-голямата дигитална колекция от класически творби в Латинска Америка. Музикалните записи ще бъдат достъпни свободно за професионални музиканти и за любители на класическата музика, единствено с изследователска и с познавателна цел.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки