Читателите в Националната библиотека са се увеличили осезаемо по време на пандемията

0

- Advertisement -

Пандемията извади на показ някои от най-добрите и най-лошите страни на човечеството, но несъмнено една от добрите страни е завръщането към литературата. У нас издателите може и да се оплакват, че продажбата на нови издания търпи поражения по време на кризата, но библиотеките от друга страна се радват на огромна популярност. Директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – доц. Красимира Александрова, гостува в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“, за да изнесе някои любопитни данни, касаещи най-голямото хранилище на книги на Балканския полуостров.

През 2018 г. сме имали 12 000 регистрирани читатели, през 2019 г. са били 16 000, а през тази година към август сме с 18 776 читатели“, посочи доц. Александрова, давайки цифрово изражение на оживлението, което цари в литературното изкуство у нас и възраждането на библиотеките, които през изминалите 10-20 години търпяха постоянен регрес.

Не са липсвали и предизвикателства за Националната библиотека, благодарение на COVID-кризата, но директорът ѝ потвърди, че за много кратко време е направено нужното преструктуриране, за да се адаптира към новото нормално, както все по-често се изразяваме по повод промените, наложени от началото на годината.

COVID-кризата беше сериозно предизвикателство. Говоря в минало време, защото го преодоляхме в библиотеките. Необходими ни бяха около две седмици, за да се адаптираме към новата среда“, каза доц. Красимира Александрова.

Септември по традиция е един от най-натоварените месеци за библиотеките, тъй като предстоят редица празници, сред които и подновяването на учебната година. По този повод ще бъдат организирани редица събития, с които литературата да отбележи всяко едно от предстоящите тържества.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки