Читателите в Националната библиотека са се увеличили осезаемо по време на пандемията

0

- Advertisement -

Пандемията извади на показ някои от най-добрите и най-лошите страни на човечеството, но несъмнено една от добрите страни е завръщането към литературата. У нас издателите може и да се оплакват, че продажбата на нови издания търпи поражения по време на кризата, но библиотеките от друга страна се радват на огромна популярност. Директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – доц. Красимира Александрова, гостува в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“, за да изнесе някои любопитни данни, касаещи най-голямото хранилище на книги на Балканския полуостров.

През 2018 г. сме имали 12 000 регистрирани читатели, през 2019 г. са били 16 000, а през тази година към август сме с 18 776 читатели“, посочи доц. Александрова, давайки цифрово изражение на оживлението, което цари в литературното изкуство у нас и възраждането на библиотеките, които през изминалите 10-20 години търпяха постоянен регрес.

Не са липсвали и предизвикателства за Националната библиотека, благодарение на COVID-кризата, но директорът ѝ потвърди, че за много кратко време е направено нужното преструктуриране, за да се адаптира към новото нормално, както все по-често се изразяваме по повод промените, наложени от началото на годината.

COVID-кризата беше сериозно предизвикателство. Говоря в минало време, защото го преодоляхме в библиотеките. Необходими ни бяха около две седмици, за да се адаптираме към новата среда“, каза доц. Красимира Александрова.

Септември по традиция е един от най-натоварените месеци за библиотеките, тъй като предстоят редица празници, сред които и подновяването на учебната година. По този повод ще бъдат организирани редица събития, с които литературата да отбележи всяко едно от предстоящите тържества.

Прегледана: 32319

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки