Бивш автомонтьор е собственик на една от най-големите винарни в Армения

0

- Advertisement -

Размиг Чакърян е собственик на една от най-големите и известни винарни в Армения. Малцина обаче знаят, че преди да основе бутиковата си винарна, той работи в Търговище като обикновен автомонтьор.

„Бях заварчик в завод за ауспуси и паралелно с това в извънработно време правех ремонти на коли в гаражчето в блока. Хобито ми обаче беше виненият туризъм и често с приятелката ми пътувахме до различни дестинации, където предлагат дегустация на вино. Така дойде и идеята да се върнем към корените си в Армения“, разказва Чакърян в интервю за местно кулинарно списание.

Началото е трудно, но и двамата са категорични – виното им трябва да е на високо ниво и да се прочуят в цял свят с него. Без компромиси. Днес марката му има международно значение в популяризирането на страната, известна с качественото производство.

Една от тайните на Размиг Чакърян е, че гроздовият еликсир отлежава в амфори.  

„По време на съветската власт между 1920 и 1991 г. винопроизводството в Армения страдаше от силно фокусиране върху количеството над качеството. Тогава ракията се смяташе за по-важна за производство. Ние обаче не сме от хората, които държим на количеството. Напротив. Ние сме бутикова винарна. Компанията ни е страст, но аз също трябва да мисля по делови начин“, обяснява Размиг Чакърян.

Другата тайна е регионът – висок и ветровит. „Ние никога не покриваме гроздето си през зимата. Има смес от вулканични и утаени скали. Пясъкът покрива големи камъни, покрити с варовик – отличен дренаж. Измръзването ни намалява количеството, но помага да се осигури качество. Село Арени, където са лозите ни, е кралят на червените сортове в Армения. Тук нямаме филоксера, така че няма присаждане. Тази страна има още много да даде на света и ние тепърва започваме“, с въодушевление разказва Чакърян.

Любопитна подробности е, че преди повече от десетилетие след серия от археологически разкопки в скална пещера близо до планинския град Арени са открити прочути исторически находки от съществено значение за цялото човечество. Те включват най-древната известна обувка, най-старата мозъчна тъкан от Стария свят и… винарска изба на 6100 години – най-ранната, откривана някога на земята. В това, което сега е известно като пещерата Арени-1, могат да бъдат видени глинени цилиндрични контейнери, където се е произвеждало вино за погребални церемонии.

„Истината е ясна: независимо дали за ритуали или за релаксация, потомците на Армения отпиват ферментирал гроздов сок от хилядолетия“, заключва Размиг Чакърян.

Прегледана: 31710

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки