Бивш автомонтьор е собственик на една от най-големите винарни в Армения

0

- Advertisement -

Размиг Чакърян е собственик на една от най-големите и известни винарни в Армения. Малцина обаче знаят, че преди да основе бутиковата си винарна, той работи в Търговище като обикновен автомонтьор.

„Бях заварчик в завод за ауспуси и паралелно с това в извънработно време правех ремонти на коли в гаражчето в блока. Хобито ми обаче беше виненият туризъм и често с приятелката ми пътувахме до различни дестинации, където предлагат дегустация на вино. Така дойде и идеята да се върнем към корените си в Армения“, разказва Чакърян в интервю за местно кулинарно списание.

Началото е трудно, но и двамата са категорични – виното им трябва да е на високо ниво и да се прочуят в цял свят с него. Без компромиси. Днес марката му има международно значение в популяризирането на страната, известна с качественото производство.

Една от тайните на Размиг Чакърян е, че гроздовият еликсир отлежава в амфори.  

„По време на съветската власт между 1920 и 1991 г. винопроизводството в Армения страдаше от силно фокусиране върху количеството над качеството. Тогава ракията се смяташе за по-важна за производство. Ние обаче не сме от хората, които държим на количеството. Напротив. Ние сме бутикова винарна. Компанията ни е страст, но аз също трябва да мисля по делови начин“, обяснява Размиг Чакърян.

Другата тайна е регионът – висок и ветровит. „Ние никога не покриваме гроздето си през зимата. Има смес от вулканични и утаени скали. Пясъкът покрива големи камъни, покрити с варовик – отличен дренаж. Измръзването ни намалява количеството, но помага да се осигури качество. Село Арени, където са лозите ни, е кралят на червените сортове в Армения. Тук нямаме филоксера, така че няма присаждане. Тази страна има още много да даде на света и ние тепърва започваме“, с въодушевление разказва Чакърян.

Любопитна подробности е, че преди повече от десетилетие след серия от археологически разкопки в скална пещера близо до планинския град Арени са открити прочути исторически находки от съществено значение за цялото човечество. Те включват най-древната известна обувка, най-старата мозъчна тъкан от Стария свят и… винарска изба на 6100 години – най-ранната, откривана някога на земята. В това, което сега е известно като пещерата Арени-1, могат да бъдат видени глинени цилиндрични контейнери, където се е произвеждало вино за погребални церемонии.

„Истината е ясна: независимо дали за ритуали или за релаксация, потомците на Армения отпиват ферментирал гроздов сок от хилядолетия“, заключва Размиг Чакърян.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки