Депутатите от правна комисия гледат промени в Изборния кодекс

0

- Advertisement -

Депутатите от правна комисия гледат проектите за промени в Изборния кодекс внесени от ГЕРБ и ДПС.   С внесените поправки ГЕРБ предлага да се запази както хартиената бюлетина, така и машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или бюлетина. Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

  ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за ВНС, като се въвежда смесена изборна система. Така при избори за ВНС 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.При обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден, се предлага още в проекта за изменение на кодекса.

ДПС искат отпадането на квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината, формалния текст за задължителното гласуване, връщане на старите правила за откриване на секции в чужбина, отпадане на уседналостта за различните видове вот, възможността за агитация на майчин език, както и камери в секциите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки