Категорично: ДПС няма да подкрепи проекта за промени в ИК на ГЕРБ

0

- Advertisement -

Започна заседанието на правната комисия, на която се обсъждат предложения за промени в изборните правила.

Председателят на правната комисия Анна Александрова представи проекта за промени в ИК на ГЕРБ.С внесените поправки в ИК от ГЕРБ предлага да се запази както хартиената бюлетина, така и машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или бюлетина. Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

Текстът за задължително гласуване не произведе ефекта който имаше за цел. Това заяви Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на ДПС по време на заседанието на правната комисия, който представи проекта за промени в ИК на ДПС. Без да е изрично да е забранено, стотици хиляди български граждани не могат да гласуват. Предлагаме да се върне реда за организация на изборните секции към 2014 година, заяви Хамид. Преференцията да е валидна когато достигне съответната избирателна квота, каза още Хамид. Уседналостта в сегашния вид е забрана, подчерта той.

Колегата му от ДПС Йордан Цонев представи проекта за промени в изборния кодекс на ДПС.

    Нашата парламентарна група няма да подкрепи проекта за промени в Изборния кодекс на ГЕРБ, защото не решава основните проблеми в изборното законодателство.

Това заяви още Йордан Цонев, член на правната комисия и депутат от ДПС. Текстът за машинното гласуване е наше предложение и беше прието. Машинното гласуване без хартия е наше предложение, каза Цонев. Големият проблем са секционните избирателни комисии.Трябва да се изолира работата на секционните комисии чрез машинното гласуване, обясни той. Чудесно, но да не Забравя че зад това искане за машинно гласуване стои много работа на ДПС,коментира Цонев подкрепата на президента за машинното гласуване. Държавата трябваше да сертифицира машините за гласуване, подчерта още Цонев.

Освен поправките в ИК на ГЕРБ, правната комисия гледа и тези,внесени от ДПС, с които те искат отпадането на квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината, формалния текст за задължителното гласуване, връщане на старите правила за откриване на секции в чужбина, отпадане на уседналостта за различните видове вот, възможността за агитация на майчин език, както и камери в секциите.

Машината не позволява грешки в протоколите, подчерта Крум Зарков от БСП по време на заседанието. Този законопроект има за цел да затрудни машинното гласуване, смята Зарков относно законопроекта на ГЕРБ. Скритата цел да се премахне отговорността на Министерския съвет, коментира още Зарков.

Християн Митев от ОП заяви в отговор на Зарков,  че е резервиран относно машинното гласуване и даде за пример, че то на практика почти отсъства като опция в Европа. Той все пак подчерта, че няма да подкрепи проекта на ГЕРБ заради идеите за ВНС.

Българските граждани са най-големия инвеститор в България. Тези хора, които живеят в Турция, имат имоти в България и плащат местен данък. Нямате да обиждате български граждани, защото те поддържат икономиката жива. Това заяви Хамид Хамид в отговор на обидите които бяха отправени от представител на неправителствена организация по време на заседанието по отношение на правото на български граждани, живеещи в Турция да гласуват в България.

Проектът за промени в ИК на ГЕРБ беше приет с 11 за и 9 против на първо четене. Проектът на ДПС за промени в изборното законодателство беше гласуван с 2 гласа „за“, 8 против и 9 въздържали се и на практика не беше приет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки