Шефът на Софийската филхармония за новия сезон на оркестъра

0

- Advertisement -

Тежки моменти преживяха културните институти и свободните артисти у нас по време на пандемичната забрана за спектакли и концерти. Разбира се така беше и навсякъде по света. Но както казаха повечето от техните ръководители, те са използвали месеците на изолация, за да подготвят варианти за новия сезон както и за летните месеци. Наистина летните месеци отбелязаха огромно раздвижване навсякъде в страната – всички състави успяха да направят или цели летни фестивали с богата програма или отделни концерти, за да зарадват аудиторията си.

Ето, че дойде време да говорим за плановете за новия сезон.

Специален гост в „Метроном“ от 19.20 часа на 3 септември е Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония, който ще разкаже за новия сезон, за проблемите и перспективите. Новият сезон започва на 4 септември с концерт на Диана Дамрау и Никола Тесте, а на пулта ще бъде Павел Балев. Концертът в София е част от турнето на Диана Дамрау, с което тя представя новия си диск „Кралиците Тюдор“, който се очаква да излезе на 2 октомври. Записите са направени с оркестъра и хора на Академия „Санта Чечилия“ под диригентската палка на Антонио Папано. Представени са героините на Доницети Анна Болейн от едноимената опера, Мери, кралицата на шотландците от „Мария Стюарт“ и Елизабет I от „Роберто Деверьо“. Дамрау и Тесте ще представят в София арии и дуети от Верди, Росини, Белини, Доницети и Чайковски. През септември и октомври Дамрау ще пее Мария Стюарт в Цюрихската опера, а след това ще представи „Крале и кралици на операта“ в големите градове в Европа и в Сингапур.

Срещата с Найден Тодоров се състоя в края на летния сезон, чийто последен концерт беше на 30 август. Чуйте в звуковия файл какво сподели той.

В новия сезон освен Диана Дамрау, Никола Тесте и Павел Балев участват още Гидон Кремер, Андрей Гаврилов, Борис Белкин, Шломо Минц, Хуан Диего Флорес, Людмил Ангелов, Георги Черкин, Евгени Божанов, Виктория Василенко, Лия Петрова, Мила Георгиева, Светлин Русев, Атанас Кръстев, Красимира Стоянова, Калуди Калудов и още много известни чужди изпълнители, както и диригентите Емил Табаков, Владимир Кираджиев, Мартин Пантелеев, Кръстин Настев,  Константин Илиевски, Саша Гьотцел, Джанлуиджи Джелмети, Джеймс Джъд и др.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки